Дванадесет души получиха днес званието „Достоен гражданин на Смолян” за 2009г.

Дванадесет души получиха днес званието „Достоен гражданин на Смолян” за 2009г.

Церемонията се състоя в Клуба на Културните дейци, където кметът на община Смолян Дора Янкова връчи грамотите на отличените. Номинациите са излъчени след гласуване на смолянчани, а предложенията са от самите хора на града и общината. За някои от достойните лица на града и общината продължават да пристигат писма за подкрепа на номинациите им. Епископ Антоний е първият от наградените със званието, заради активната му работа за първата година от идването му на служба в Смолян, като висш църковен духовник. Заради миряните в своята духовна околия, Константийският епископ отказа поста ректор на Духовната семинария в Пловдив. Името му е издигнато от множество граждански сдружения и неправителствени организации. Д-р Алекси Деянов е лекарят родом от с.Смилян, който въпреки тежко заболяване на бъбреците, налагащо трансплантация, лекува и се грижи всеотдайно за близо 700 души в село Арда и околните махали. Д-р Деянов благодари на кмета на селото Емил Башев и местните хора, които единодушно го предложили за званието, както и на всички дарители, дали средства за тежката и непосилно скъпа операция. Родопският лекар е и един от наградените със званието „Личност на годината” по идея на в.”24 часа”. Д-р Деянов ще получи на 2 март отличието от държавния глава Георги Първанов. О.з. полк.Ангел Свирков, възпитал десетки поколения ученици и военни. 90 годишният офицер се обърна към гостите на тържеството с думите: „Българи, будувайте, не падайте на колене и не целувайте чужди знамена!” Полковникът от запаса обаче не спести критиките към българската нация, че е допуснала да й се внуши, че е част от Европа и света. „Това са кьорфишеци, ние сме граждани на България и от България по-голяма няма!”, отсече достолепният военен и предизвика бурни аплодисменти в залата.

Емилия Делиева е прекрасна жена с нежно и обичливо сърце. Тя приема чуждата болка за своя. А да премахнеш болката на дете е повече от геройство. Госпожа Делиева приема и отглежда своята племенница,която е 100% инвалид, влива в него част от себе си, от човешката си доброта. По този начин тя удължава своя живот, защото той ще продължи в живота на онова дете, превърнало се в болка, надежда, мечта. Замфир Манчев, известен с прякора”Ловецът на вода”. Симпатичният и жизнен дядо от село Кокарово е издирил и събрал водата на над 300 извора. За благодарност съселяните му го предложили за званието, което така го трогна, че скри лицето си и се разплака.

Д-р Здравко Матев е един от тримата лекари, получили званието. Целият град Смолян е гласувал за 40 годишният медик, който е личен лекар на една от най-големите лекарски практики. Всеотдайната му и денонощна грижа за пациентите, и съпричастност към бедните е предизвикало обичта на всичките близо 2 хиляди негови пациенти. Те не крият, че често д-р Матев им поемал разноските за такси до болницата, както и лекарства за лечението на най-бедните. Николай Мишев е ромчето от Пето Основно училище „Юрий Гагарин” в Смолян, което миналата година намери шепа забравени златни бижута. 12 годишният тогава малчуган издирил собственичката на скъпоценностите и ги върнал. Жената била изумена, но и много благодарна, защото накитите били семейна реликва. Николай също е обявен за личност на годината и утре ще бъде награден от президента Георги Първанов. Илия Измирлиев е смолянчанинът, който през последните няколко години премина през ада, заради катастрофата край Лим, когато автобуса , който карал паднал в реката с 12 деца, които загинаха. Както тогава, с риск за живота си наред спасявал децата, така и миналата година Измирлиев спаси семейство от горящ автомобил. Заедно с колегата си Райчо Хаджиев, който също получи званието „Достоен гражданин на Смолян”, по пътя между града и с. Стойките, двамата измъкнали хората, минути преди колата с газова уредба да се взриви. Никола Рабишев-фелдшерът на дома за стари хора в с. Фатово. Заради човешката подкрепа и лекарска помощ в продължение на почти 13 години, Рабишев е предложен от възрастните хора, за които се грижи в социалния дом. Номинацията му е подкрепена от смолянчани, от ръководството на дома във Фатово , както и от синове и дъщери на домуващите там. Росица Динева-акушерката, дала живот на стотици от цялата област. Динева е издала книга със спомени за живота си, посветена на 80 годишния й юбилей. Тя и до днес е активна, води здравословен живот и се стреми да помага на всеки, който я потърси за съвет и помощ. Спаска Топалова, момичето с увреждания, което спечели Световните зимни игри на „Спешал Олимпикс – 2009” в дисциплините ходене и спускане по наклон. Момичето със специфични нужди е спечелило два златнви медала, а на 1 март 20010г. се окичи и с признанието на съгражданите си за духа и волята си за живот.

Добре е смолянчани да познават лицата на всички добри хора, получили днес призванието Достойни граждани на Смолян за 2009г. Затова Smolyannews.com публикува снимките на обявените днес дванадесет наши Достойни съграждани.

Вирни се горе