Обявиха агентите на бившата ДС от 273 електронни медии

Обявиха агентите на бившата ДС от 273 електронни медии

Комисията по досиетата провери 2366 лица от 273 електронни медии за принадлежност към структурите на бившата ДС. Общо са обявени 102 лица.

Сред проверените са собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, заместник главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори, водещи на предавания, водещи на рубрики – радиа и телевизии.

Хиляда двеста шестдесет и три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона – Не подлежат на проверка лицата, родени след 16 юли 1973 г.

Сред по-известните медийни имена, за които комисията е установила наличие на данни са собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, вербуван през 1988 година като агент Карак, създателят и собственик на Агенция “Фокус” Красимир Узунов, вербуван също през 88-ма като агент Завадски. Известният музикален журналист Тома Спространов също присъства в доклада на комисията.

Той е вербуван през 1971 година като агент Ян. Константин Тилев, създател на първото частно радио FM+ е бил агент и секретен сътрудник под псевдоним Първанв в периода 1976-80 година. Шефът на новинете по ТВ7 Веселин Дремджиев е вербуван през 1985 година с агентурно име Богдан.

Вирни се горе