Обучение за домашното насилие по проект се проведе в Анкара,Турция

Обучение за домашното насилие по проект се проведе в Анкара,Турция

Приключи проекта „Да прекъснем мълчанието“ , където сдружение “Млади изследователи за младежко развитие“ изпрати 6 младежки работници. Обучението се проведе в Анкара Турция между 26 август-2 септември като се включиха партньори от 7 държави-Австрия, България, Испания, Турция, Италия, Гърция и Полша.

Обучителният курс беше предназначен да предостави на младежките работници, лидери и обучители, необходимите знания и умения да информират и водят образователни дейности в техните общности върху теми, свързани със стереотипи, предразсъдъци и дискриминация. Целтта на проекта е да се предприемат действия от името на различни групи в неравностойно положение, сред които възрастните, жените в затруднено положение, жертвите на всякакви видове насилие, хората с образователни увреждания, (с особен акцент върху съдбата на жените), противопоставяйки се на тяхната дискриминация.

Проектът ще послужи за подпомагане на участниците да играят активна роля в обществото, за да насърчават повече хората осъзнавайки домашното насилие и неговите последствия и мерки. Така също се даде възможност да се повиши информираността за домашното насилие, неговите характеристики и стереотипите основани на пол. В резултат от дискусията на обучението като основни причини за домашното насилие бяха изведени икономичската ситуация, липсата на образование (вкл. гражданско и сексуално образование), традициите и капсулацията. Липсата на информация и нежеланието „насилието да излиза извън дома” също бяха изведени като предизвикателства по темата. Беше отбелязана важната рола на здравните медиатори за намаляване на случаите на домашно насилие, както и ролята на образованието.„Създаде се пространство за междукултурен диалог и насърчаване на партньорите за повече възможности в организиране на проекти в рамките на програма "Еразъм +".Насърчи се положителния принос на участниците за това как да развиват знания, умения и нагласи за организиране на европейски проект“ споделя един от участниците.

Благодарности на Георги Петров, Рахим Хаджиеминов, Хамза Аршински, Семир Кафеджиев, Илия Илиев , Билял Ибрахимов и Алек Мутафов за достойното представяне на младежката ни организация, изразиха организаторите.

Вирни се горе