Обстановката в Смолянско е усложнена

Обстановката в Смолянско е усложнена

Обстановката в Смолянско е усложнена – много населени места са без ток, затворени са главни пътища, каза областният управител Недялко Славов. „Обявено е бедствено положение заради обилните снеговалежи. Затворени са главни пътни артерии, визирам прохода „Превала“ и пътя за Пампорово. В момента се прави мобилизация за почистване и пускане на тока“, обясни Славов. Той уточни, че има множество населени места без ток заради паднали дървета върху електроповодите.

„Почистването на пътищата закъсня заради падналите дървета и закъсалите леки и товарни автомобили. Обстановката е усложнена, но за радост спря да вали“, каза още Славов.

Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

Заради обилния снеговалеж коритата на реките Арда и Върбица са запълниха, водата се изпуска контролирано.

Редица свлачища са се активизирали на територията на община Баните, където се наложила евакуация на две възрастни жени и е съборена селскостопанска постройка, съобщи кметът на общината Милен Белчев. На територията на общината има още доста свлачища и паднали електрически стълбове, които и към момента са под напрежение. Няма ток в част от Давидково, Стърница, Босилково, Вълчан дол и Глогино.

"Пътищата от Републиканската пътна мрежа, с изключение на Смолян, са проходими при зимни условия. Кризисният щаб заседава, взимат се всички мерки, допълнително сме вкарали през нощта техника и се очаква до няколко часа да се нормализира положението и в област Смолян”, съобщиха от АПИ.

Вирни се горе