Общо 577 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители

 Общо 577 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители

Най-много съвсем опустели села или с едноцифрен брой жители има в област Габрово – общо 160. В този регион има общо 349 селища, така че близо половината от тях са или необитаеми или с под 10 жители. Като цяло безлюдните селища са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 региона. След Габровска област по брой на населени места в тази група се нарежда област Велико Търново /общо 336/, от които 54 са без постоянно население, а 82 села – под 10 обитатели. В двата региона са разположени повече от половината от селата в разглежданата група – общо 296.

В област Кърджали има 11 безлюдни села и 29 с едноцифрен брой население. В Смолянския регион има 8 селища без население и 34, в които живеят под 10 души. Шест населени места в Хасковска област са без нито един жител, а други 21 с едноцифрен брой хора. В областите Стара Загора, София и Търговище са разположени по четири села без население и съответно 5, 24 и 17 населени места с по-малко от 10 жители. По три села в Благоевградска, Добричка и Кюстендилска области нямат нито един жител и съответно 23, 9 и 24 населени места са с под 10 обитатели. Последната област, в която има села без население, е Бургаска. На нейна територия са разположени две села без постоянно живеещи и 5 с едноцифрен брой на обитателите.

С различен брой на селата с едноцифрен брой на населението са Перник /13 села/, Видин /9 села/, Пловдив /5 села/, Варна, Пазарджик и Силистра – по три села, Монтана и Сливен – по 2 села, и Враца и Ямбол – по едно село., предаде БТА.

Вирни се горе