Община Смолян организира за младежите „Литературна школа 2013”

Община Смолян организира за младежите „Литературна школа 2013”

Водещи ще бъдат сценаристите на телевизонните сериали „Под прикритие” и „Четвърта власт” Емил Андреев и Александър Чобанов.

Община Смолян организира „Литературна школа 2013”, която е част от Културния календар на Общината за 2013 г. Тя ще се проведе на 20 и 21 юни в Регионалната библиотека „Николай Вранчев” и КДК. Водещи ще бъдат сценаристите на телевизонните сериали „Под прикритие” и „Четвърта власт” Емил Андреев и Александър Чобанов.

Литературната школа има за цел да запознае младите хора в Смолян с основите на литературното творчество. Като всяко изкуство, литературата има своя теоретична (занаятчийска) част, която може да бъде научена. За целта са подбрани преподаватели, които са се доказали както пред българските читатели, така и зад границите на страната ни.

Школата ще опита да насочи подрастващото поколение към литературата като професия. Участниците ще имат възможността да усетят литературата по начин, какъвто не може да се види в училище или в университет. За това ще помогнат срещите с писатели, ще има живи дебати, съвместно създаване на текстове, четене на собствени текстове.

В “Литературната школа Смолян 2013” лекторите ще представят и свои творби, като чрез споделяне на опита си ще се опитат да събудят интерес у младите момчета и момичета към изкуството и по-специално към литературата. За целта ще се проведат няколко занятия, включващи писане на художествен текст (разказ, сценарии, роман, есе).

Важно е да се подчертае, че тази школа е насочена предимно към подрастващите, които тепърва избират своя житейски път.

Биографични данни за лекторите на школата Емил Андреев и Александър Чобанов.

Емил Андреев, роден в Лом (1956), е завършил Английска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на три романа: “Стъклената река” (2004) – носител на награда ВИК за най-добър български роман, по който е сниман и едноименният филм “Стъклената река”; “Проклятието на жабата” (2006); “Лудият лука” (2010). Емил Андреев е автор и на три сборника с разкази: “Ломски разкази”(1996), “Късен сецесион” (1998), “Островът на пияниците”(1999), “Иманяри” (2002), “Бебето” (2005) и на сценарии за филмите “Стъклената река”, и телевизионната поредица “Под прикритие”.

Александър Чобанов, роден в Смолян (1979), е завършил Българска филология в Югозападен университет “Неофит Рилски”. Автор е на два сборника с разкази: “Колекция 18” (2008) – носител на награда “Южна пролет” за най-добра дебютна книга; “Летен следобед” (2011), сценарий за телевизионната поредица “Под прикритие” и “Четвърта власт”.

Вирни се горе