Обсъдиха мерките за подобряване състоянието на републиканската пътна мрежа в област Смолян

Обсъдиха мерките за подобряване състоянието на републиканската пътна мрежа в област Смолян

Заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с директори и представители на институциите, имащи отношение със сервитутите по републиканската пътна мрежа в област Смолян. Целта на срещата беше да се обсъдят и предприемат мерки за почистване на падналите клони и дървета, както и останалия от зимната поддръжка пясък по пътното платно.

Представителите на институциите докладваха за свършеното до момента и обсъдиха пречките за ускоряване на почистването на падналите дървета край пътя. Като основен проблем беше изтъкната незаинтересоваността от страна на собствениците на частни гори да предприемат действия за разчистване на падналата дървесина в пределите на техните имоти. Във връзка с този проблем се взе решение да се проведе среща с горовладелските кооперации, стопанисващи частни имоти на територията на Пампорово, Стойките, Широка лъка и Чепеларе, където проблемът е най-съществен.

По време на срещата се обсъди и въпросът, свързан с работата по отстраняване на пясъка, останал от зимното поддържане, като беше отчетено, че темповете на работа на пътно-поддържащата републиканската пътна мрежа фирма са незадоволителни и процесът трябва да се ускори. Взе се решение и се поставиха срокове до 20 май проходите Пампорово, Рожен и Превала да бъдат основно почистени.

Заместник-областният управител Андриян Петров каза, че областният управител и кабинетът му са готови при необходимост да се обърнат за съдействие към агенциите и министерствата за справяне с проблема. Той обърна внимание, че с майските празници и наближаващите балове се засилва пътнико-потока и трябва в най-кратки срокове да бъде почистена пътната мрежа от пясъка. Във връзка с това областният управител и общините настояват при подписване на нови и подновяване на стари договори с пътно-поддържащи фирми да се изисква процентът на използване на химикали и соли да се завиши за сметка на обработването с пясък.

Засегнат беше и въпросът, свързан със състоянието на републиканската пътна мрежа, както и появилите се проблеми върху пътната настилка, включително и в участъци от пътища в гаранционен срок, като се взе решение да бъдат предприети мерки за ремонт на тези участъци в най-кратки срокове при настъпване на подходящи климатични условия.

В срещата участваха заместник-областните управители, директорът на РД МВР-Смолян – ст.комисар Николай Димов, директорът на КАТ-Смолян – ст.инсп. Костадин Марковски, директорът на ОПУ-Смолян – инж. Костадинка Миланова, зам.-директорът на ЮЦДП-Смолян – инж. Ивайло Исаев, директорът на РДГ-Смолян – инж. Венцислав Фурлански, Васка Караджова – експерт от община Смолян, кметът на община Чепеларе – Славка Чакърова, Велко Кисьов – отговорник от страна на пътно-поддържащата фирма.

Вирни се горе