Областният управител изрази тревога от състоянието на пътищата Смолян - Пампорово и Смолян -Стойките

Областният управител изрази тревога от състоянието на пътищата Смолян - Пампорово и Смолян -Стойките

Областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов започва серия от срещи във връзка с провалените проекти за рехабилитация на три от най-важните пътища в областта. На пресконференция днес губернаторът изрази тревога от състоянието на главните пътища Пампорово- Смолян, Смолян- Стойките и Смилян – Рудозем, които вече са дори опасни за пътуване. Трите държавни шосета бяха включени в Лот 27, чийто ремонт започна преди местните избори през 2011г. и трябваше вече да са готови. Вместо това те са по-разбити от всякога, а проектът за ремонт пропадна.

„По един много лековат начин бе пропусната възможността за рехабилитация на трите участъка с обща дължина 27 км.”, заяви инж. Кръстанов. Той подчерта, че те са в трагично състояние, дори опасни. Според него на дневен ред стои въпроса за това дали да не се прекрати движението по пътя Стойките – Смолян, който е в много тежко състояние. Инж. Кръстанов подчерта, че Областна администрация – Смолян ще окаже пълно съдействие на Агенция „Пътна инфраструктура” , тъй като в момента, фирмата-изпълнител обжалва прекратяването на договора за ремонт. „Има теоретична възможност след като приключат тези обжалвания да бъде предприета допълнителна юридическа стъпка за обжалване във Върховния административен съд, заяви инж. Стайков. Той посочи, че най-важното в момента е ремонтите да започнат в най-кратки срокове, за да може да бъде посрещнат предстоящия есенно-зимен сезон със рехабилитирана пътна настилка. „Изключено е, че може да зазимим състоянието на пътната мрежа, особено в двата участъка Смолян – Стойките и Смолян – Пампорово, които са изключително натоварени и от гледна точка на туристическия сезон и състоянието им нанася определени вреди на имиджа на нашия край”, каза областният управител. Той увери, че на този етап се прави и невъзможното да стигнат до стартиране на процедурата и създаване на условия да бъде завършен ремонта на тези пътни участъци.

Инж. Кръстанов допълни, че ще иска спешна среща в АПИ, за да получи техните категорични уверения, че се предприемат адекватни мерки. Той добави, че вече са поставили през Областно пътно управление и въпроса за довършване на пътната връзка Баните – Давидково – Загражден – Белица – Лъки. „Със създаването на тази възможност населението от района на община Баните ще ползва една много по-кратка и ефективна пътна връзка с вътрешността на страната през Лъки. Направени са разчетите и се търси финансиране на стойност 2,4 млн. лв. за довършване на пътната връзка”, заключи инж. Кръстанов.

Вирни се горе