Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава във връзка със съхненето на горите и повишения риск от пожари

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава във връзка със съхненето на горите и повишения риск от пожари

Областният управител Недялко Славов ръководи заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия във връзка с наличието на огромни територии с пострадала дървесина на територията на област Смолян и необходимостта от спешни мерки за предотвратяване възникването на пожари следствие от високите летни температури. Освен членовете на съвета, в заседанието участваха г-н Желев и г-н Райчев от Изпълнителна агенция по горите, старши комисар Красимир Шотаров – директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители от Лесозащитна станция-Пловдив, представители от Растителна защита и представители на горовладелските кооперации в региона, кметове и общински съветници.

Основната цел на проведеното днес заседание беше набелязването и предприемането на спешни мерки във връзка с разпространението в значителни размери на вредители (корояди) и болести по иглолистните насаждения на територията на област Смолян, както и на мерки за намаляване опасността от възникване на пожари.

Участниците представиха доклади за предприети действия от представляваната от тях институция, изложиха проблемите, които се срещат при реализирането им, като дадоха и съответните конкретни предложения за справяне с тежката ситуация на територията на област Смолян.

Като основни трудности в прилагане на мерките за овладяване на проблема, бяха изтъкнати недостатъчната работна сила и техника за осъществяване на санитарна сеч и извличане на засегнатата дървесина от горите в най-кратки срокове. Усложненията, свързани с прочистването на трудно достъпни засегнати територии поражда невъзможността да се установят действително засегнатите площи и да бъде инвентаризирана изцяло засегнатата дървесина. Големите засегнати горски площи от своя страна благоприятстват бързото увеличаване на популацията на корояда. Като проблем бяха изтъкнати и бюрократичните усложнения и тромавите процедури, свързани с издаване на разрешителни за осъществяване на санитарна сеч.

Вирни се горе