Областният съвет по етнически и интеграционни въпроси: Образованието е ключът към интегриране на ромите

Областният съвет по етнически и интеграционни въпроси: Образованието е ключът към интегриране на ромите

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе първото си заседание за 2015 г.

Под председателството на зам.-областния управител Андриян Петров членовете на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси актуализираха състава му и разгледаха представената информация за напредъка по изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите за 2012 – 2020 г. и плановете към нея. Директори и представители на регионалните структури в Смолян – Регионален инспекторат по образованието, Ресурсен център, Дирекция „Бюро по труда”, ОД на МВР, РИОСВ, РО „НСК“, РД „Социално подпомагане”, РС на КНСБ, Териториално статистическо бюро и представители на общините представиха изпълнените дейности за 2014 г. и реализираните добри практики в област Смолян, насочени към интеграцията на ромите. Директорът на РИО на МОН Муцевски очерта накратко проблемите с натрупването на деца от ромски произход в две от училищата – в кв. “Устово” и с. Павелско, като подчерта, че не бива да се допуска сегрегацията им. Даде думата на Ваня Чаталбашева – възпитател в училище “Стою Шишков” кв. Устово, да обясни на практика как се реализират дейностите и постигнатите добри резултати по малък училищен проект, насочен към толерантността и интеграцията на децата от различен етнически произход. Лидия Парпулева представи другата добра практика – по проект “Нов шанс за успех” за ограмотяване на неграмотни и слабограмотни лица над 16-годишна възраст. По време на този проект в областта за две години са обучени 126 лица от ромски произход.

Д-р Мими Кубатева представи изпълнените дейности от страна на РЗИ, насочени към профилактика на болестите и промоция на здравето като активно е работено за популяризиране необходимостта от имунизация сред децата от ромски произход. По думите й проблеми се наблюдават сред деца от малцинствата, които временно пребивават в областта, както и с отложените или отказани имунизации. Посочи, че липсва интерес от страна на ромите към собствената им здравна култура. Препоръча на общините там, където има роми, да бъдат назначени здравни медиатори, за да се преодолеят негативните нагласи и стереотипи към здравето на ромската общност. Иван Демирев от областната дирекция на МВР посочи, че се е работело активно както за обучение на полицейски служители при работата им в мултиетническата среда, така и за превенция на правонарушенията и ефективно реагиране при извършени нарушения на обществения ред. В резултат на това през 2014 г. се отчита рязък спад на такъв тип проблеми с ромското население. Представителите на общините Девин, Доспат и Смолян направиха отчети по приключилите планове за действие и представиха новите за 2014-2017 г. Декларираха пред зам.- областният управител, че ще продължат да работят съвместно за по-добри резултати по приоритетите – образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. Всички институции се обединиха около становището, че образованието е ключът към интегриране на ромите. Отчете се и факта, че все по-голям брой от ромската общност в областта се социализират успешно и се наблюдават промени и то в положителна насока.

Зам.- областният управител Андриян Петров каза, че трябва да се търсят допълнителни фактори, с които да се влияе върху ромската общност, както и представители от тях да бъдат включени в училищни и родителски настоятелства, за да бъдат максимално ангажирани към образованието. Предложи заседанията на съвета да се провеждат на всеки три месеца, за да са по-ефективни усилията на институциите, съобщи Виолина Чолакова, „Връзки с обществеността” в областната администрация.

Вирни се горе