Областната епизоотична комисия заседава днес заради Африканска чума по свинете

Областната епизоотична комисия заседава днес  заради  Африканска чума по свинете

Заседание на Постоянната областна епизоотична комисия се проведе днес във връзка с неблагоприятната обстановка по отношение на заболяването Африканска чума по свинете в Европа, констатираните огнища в Румъния и опасността от навлизане на болестта на територията на Република България.

Основните теми, засегнати по време на заседанието, бяха свързани с епизоотичната обстановка и мерките, които следва да се предприемат за предотвратяване възникването и разпространението на заболяването на територията на област Смолян.

Д-р Валентина Мелемова – началник отдел „Здравеопазване на животните” и д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните” от ОДБХ-Смолян дадоха яснота във връзка със симптомите, инкубационния период, начина на протичане и предаване, животните, които са уязвими от Африканската чума, както и необходимите мерки за осигуряване на биосигурност. Уточни се, че заболяването се разпространява сред дивите животни, от където възниква рискът за заразяване и на домашните. Основен фактор за разпространението е човека и човешката дейност, независимо, че хората не се разболяват, но със своята мобилност те могат да пренесат вируса.

Африканската чума по свинете може да бъде констатирана само чрез лабораторни изследвания, като инкубационният период е от 3 до 15 дни, а при остра форма – от 3-4 дни. Вирусът се концентрира в кръвта и заразените свински меса, които не са обработени добре термично, могат да бъдат потенциални разпространители на заболяването. Затова не се препоръчва домашните животни и в частност свинете да консумират отпадъци от хранителни продукти. На този етап няма действаща ваксина срещу Африканската чума по свинете.

Във връзка с опасността от инфлуенца, д-р Мелемова каза, че за момента не са констатирани, нито е имало поводи за съмнения за наличие на заболяването на територията на област Смолян. Рисковите територии за този вид заболяване са пътищата за миграция на птици, каквито през нашия регион не преминават.

Инж.Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП-Смолян, увери, че ловните дружини в област Смолян са изключително дисциплинирани по отношение на проверяване месото на отстреляния дивеч и сигнализиране за открити нередности по време на лов. Той обърна внимание на това, че е важно при евентуално нахлуване на заболяването, да бъдат локализирани заразените горски територии, като се предприемат своевременни мерки за ограничаване на болестта.

Членовете на комисията изостриха вниманието по отношение на пренасянето на живи животни и месо. Те призоваха стопаните на животни да бъдат изключително внимателни и да наблюдават състоянието на свинете и дребните преживни животни, като при най-малкото съмнение за заболяване, да сигнализират ветеринарните служби.

По време на заседанието бяха обсъдени и въпроси, свързани с предприемането на превантивни мерки на ГКПП при Златоград за недопускане на вируса в региона.

Вирни се горе