Областна администрация Смолян за поредна година е партньор в кампанията „Да изчистим България заедно“

Областна администрация Смолян за поредна година е партньор в кампанията „Да изчистим България заедно“

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в Националната среща на партньорите в Ботаническата градина в София, с която се даде старт на тазгодишното издание на най-мащабната доброволческа кампания в страната – „Да изчистим България заедно“.

През 2019-та година инициативата ще обедини за девети път институции, неправителствени и бизнес организации, доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. На 14 септември, под егидата на BTV Media Group, голямото чистене на България ще даде старт на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива през 2018-та година само в България каузата обедини 409 073 доброволци, а в световен мащаб са се включили 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.

Тази година кампанията се разраства – доброволците освен, че могат да почистят замърсените зони, могат да инициират и още добри дела, като обновяването на детски площадки и градинки, засаждане на нови гори и възстановяване на унищожени такива, ремонтиране на туристически табели, пейки.

За годините на провеждане на инициативата „Да изчистим България заедно“, по данни на Министерството на околната среда и водите, са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони. Тези резултати са постигнати благодарение на над 2 050 000 доброволци от цялата страна, които са се включили в кампаниите през годините.

Областна администрация Смолян за поредна година е партньор в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно“ и ще се включи активно в инициативата на 14 септември. Важно е да полагаме ежедневни грижи за околната среда и подобни инициативи ни дават повод за равносметка, напомняйки ни, че безотговорното изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места замърсява природата, въздуха, водата, почвата, което пряко се отразява върху здравето и качеството ни на живот. Кампании, насочени към грижата за околната среда, не само спомагат за почистване на големи количества отпадъци за един ден, но дават добър пример и имат възпитателен характер, в което се корени смисълът и устойчивостта на инициативата.

Нека на 14 септември заедно почистим България и се стремим в ежедневните си дела да бъдем отговорни към околната среда, като я поддържаме в добро състояние!

Вирни се горе