Областна администрация реализира проект: „Хората в администрацията - ключ към европейско сътрудничество”

Областна администрация реализира проект: „Хората в администрацията - ключ към европейско сътрудничество”

В Областна администрация – Смолян се проведе встъпителната конференция по проект „Хората в администрацията – ключ към европейско сътрудничество”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Приоритетна ос IІ „Управление на човешките ресурси” Подприоритет 2.5.„Транснационално и междурегионално сътрудничество” Бюджетна линия BG051PO002/10/2.5-01. Общ бюджет – 488 648 лева и продължителност 18 месеца, съобщиха от пресцентъра на областта.

Водеща организация е Областна администрация-Смолян, а партньори – Областните администрации Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Международен партньор и образователен център ESU-Падуа към Областна администрация Венето, Италия.

Общата цел, към която е насочен проекта е подобряване на управлението на човешките ресурси и повишаване на капацитета на служителите в областните администрации от ЮЦР. За изпълнение на тази цел ще се извърши проучване и оценка на нуждите на персонала за подобряване на капацитета и уменията им. Ще се анализира ефекта от прилагане на секторни политики. Предвидени са дейности за изграждане на капацитет чрез организиране на специализирани обучения за целевите групи, както и стажове и обмяна на опит между партньорите. Ще се проучат и приложат добри практики от чуждестранният ни партньор.

Заложените дейности по проекта са в унисон с целите и политиките в Стратегията за управление на човешките ресурси в държавната администрация 2006-2013 г., както и в другите стратегически документи, касаещи модернизацията на българската държавна администрация и човешките ресурси в нея. Повишаването на ефективността при управлението на човешките ресурси е важна част от осъществяването на административната реформа, заяви при представянето на проекта главния секретар на областта Петя Пампорова.

Чрез реализация на всички заложени дейности, проектното предложение спомага за реализирането на целта на приоритетна ос ІІ от настоящата покана: „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.1. Модерно управление на човешките ресурси в държавната администрация” , а именно подобряване управлението на човешките ресурси в областните и общински администрации.

Всичките 5 областни администрации от ЮЦР имат стабилно установена практика на активно взаимодействие както помежду си, според териториалната си принадлежност и нормативните изисквания, така и с териториалните структури, ангажирани с работа по прилагане на политики в областта на управлението на човешките ресурси. Отчитайки необходимостта от повишаване на капацитета, ефективността и ефикасността на всички нива на публичната администрация и нарастващите очаквания на гражданите и бизнеса за прозрачно и отговорно управление, дейностите по проекта са насочени към промотиране на добри практики и опит в това направление. Петте области, чиито областни администрации обединиха усилия за реализация на проекта, обхващат напълно Южен Централен район на планиране. В техния състав са общо 57 общини, в които живее около 20% от населението на Република България. В тези 5 области са концентрирани зони на повишен инвестиционен интерес, както от страна на държавата, така и от националния и чуждестранен бизнес. Местните общности в тях се характеризират с изключителното си етническо, религиозно, културно и стопанско многообразие. Същевременно, тези области рамкират и част от външната граница на Европейския съюз, обхващайки древните сухопътни и морски пътища на Балканите и Европа за стопански и културен обмен със страните от Европа, Азия и Африка. През тези области вече преминават или предстои да се изградят транспортни, енергийни и комуникационни съоръжения със стратегическо значение за Европейския съюз. Традиционно тесните административни, икономически и културни връзки между 5-те области създават благоприятна среда за интензивен обмен на управленски идеи и практики, както и за развитие, прилагане и поддържане на общи ефективни и координирани управленски политики, които да насърчат участието на гражданите в държавното управление. В резултат на проучване и разпространение на чуждестранен опит и добри административни практики сред областните администрации в ЮЦР, ще се очертаят компактни и обширни зони на организационно и оперативно усъвършенстване, постигано чрез иновативна модернизация на административните дейности в териториалните администрации. Създадените контакти и изградената мрежа за сътрудничество имат за цел да активизират участието на държавните служители при прилагането на политики и адаптирането на споделения опит на областно ниво.

Работата на служителите в държавната администрация е тема с висока обществена чувствителност. Доброто функциониране на структурите от централната, регионална и местна власти е с пряк обществен интерес и влияе върху всеки гражданин на страната. Затова и акцентът в дейностите на настоящия проект е насочен към човешките ресурси в администрацията, за да бъде компетентна, да работи професионално и да прилага европейския опит.

Вирни се горе