Областен информационен център –Смолян отбеляза Европейските дни на наследството 2015

Областен информационен център –Смолян отбеляза Европейските дни на наследството 2015

Вчера Областен информационен център – Смолян, част от мрежата на 27-те ОИЦ в страната, проведе поредната си изнесена приемна на площад „Свобода“ в Смолян. Наред с представените актуални възможности и отворени схеми за европейско финансиране по Оперативните програми (2014-2020), бе отбелязана и 25-годишнината на ИНТЕРРЕГ – инструмент на ЕС, който финансира проекти за трансгранично сътрудничество.

В края на приемната, беше организиран първия флашмоб на ОИЦ – Смолян на открито по повод европейските дни на наследството 2015 с национална тема: „Културно наследство и местно устойчиво развитие“.

Звукът на родопската гайда е силен и неповторим – хваща всекиго за чувствата, пълни очите със сълзи, разиграва сърцата. Ето, така се случи и този път – гайдите, след тях и хора се извиха – спонтанно и неповторимо. Стъпка след стъпка в ритъма на родопската музика. Като истинска магия! И усещаш силата на традицията в планината. А после дойде ред на съвремието със салсата и зумбата. Почувствахме се весели, щастливи, усещайки магията на танците.

Всички, които бяха там, усетиха въздействието на изкуството, самите те се включиха и бяха не просто публика, а участници.

Екипът на ОИЦ благодари на фолклорна формация „Орфикус“, на Русанка Бодурова от клуб „Хоро“ към към читалище „Орфееви гори – 1870” в Смолян, на Ина Чучуранова, Златина Щонова и Николай Тошев от танцово студио „The One”, на Краси Георгиева и на всички, с които бяхме заедно.

Вирни се горе