Област Смолян започва новата 2018-2019 учебна година с 9276 ученици

 Област Смолян започва новата 2018-2019 учебна година с 9276 ученици

Областният управител Недялко Славов, ресорният заместник Андриян Петров и началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева се срещнаха с представителите на медиите в региона по повод откриването на новата 2018-2019 учебна година. С тази пресконференция те дадоха ясен знак, че образованието е приоритетна политика за Българското правителство.

„Днес учебната година започва в абсолютно всички учебни заведения в област Смолян. За нас образованието е водещ приоритет, защото съвсем осъзнато смятаме, че то е ключът за успех във всички останали сфери на обществения живот. За да бъде успешно реализирана водещата ни политика, ние поставяме в центъра учителя. Стремежът е да се създадат условия учителите да бъдат по-мотивирани, по-удовлетворени, по-квалифицирани, да им се осигури самостоятелност при взимане на решения в клас. И по този начин, създавайки тези условия, да се укрепва техния авторитет. Реализирането на политиките в сферата на образованието, са свързани и с подобрение на материално-техническата база. Тази година беше особено активна за всякакъв вид капиталови инвестиции в училищата с различни източници на финансиране – от капиталовите разходи на Министерството на образованието и науката, от реализирането на проекти по различни оперативни програми.”, Славов изказа специални благодарности на министъра за реализираните капиталовложения в учебните и детски заведения в област Смолян. Конкретни примери областният управител даде с изграждането и строителството на нова сграда на училището в с.Касъка, въвеждане на енергийноефективни мерки на училището в с.Смилян, изграждането на спортната база в Природо-математическата гимназия в Смолян и на гимназията в Рудозем, които са значими проекти с еврофинансиране.

Славов подчерта добрата работа на създадения Механизъм за обхващане на отпадналите от образователната система деца. Той изказа благодарности към координационното звено на областно ниво, общините и екипите за успешната работа по механизма в региона. Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева представи подробна информация за състоянието на училищната мрежа в региона. Днес новата 2018-2019 година стартира в 61 училища в област Смолян, в това число училища по култура и спортно училище, и 49 детски градини. Общият брой ученици от първи до дванадесети клас е 9276, като 683-ма са първокласниците. Броят на педагогическите специалисти – директори на училища и детски градини, директори на ЦПЛР, зам.директори, педагогически съветници, ръководители направление „ИКТ”, учители, са 1696.

Към 26-те защитени училища и 17 детски градини от миналата година през настоящата има новопредложени – 1 училище в Борино и 3 детски градини в Средец, Ягодина и Широка лъка. Към средищните 16 училища и 8 детски градини от миналата година, през настоящата са новопредложени 2 детски градини в Момчиловци и Търън. Като тенденция се отбелязва, че за сравнение с предходната 2017-2018 учебна година, при реализираният държавен план-прием за ученици в прогимназиален етап, се наблюдава нарастване на професионалните паралелки за сметка на профилираните – от 8 професионални и 25 профилирани през предходната на 14 професионални и 20 профилирани през настоящата учебна година. Това е показател, че взаимодействието между образованието и бизнеса дава резултати и засилва интереса на учениците към професионалното образование.

Семерджиева уточни, че във всички училища учебния процес се провежда в една редовна смяна. Осигурени са всички необходими учебници и учебни помагала, както и транспорт за учениците, където това се налага. Продължава и работата по модул „Осигуряване на ученически шкафчета” за учениците от началния етап на основно образование, с цел облекчаване на тежестта на ученическите чанти. Редица учебни заведения вече са снабдени, предстои поетапно осигуряване на шкафчета и за другите. Относно НУФИ „Широка лъка” и Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян, заместник-областният управител Андриян Петров уточни, че с подкрепата на министъра на културата и министъра на образованието и науката и през тази учебна година се реализира прием, макар и с маломерни паралелки. Целта е да се даде възможност на децата да развиват таланта си.

Вирни се горе