Област Смолян остава с най-ниска криминална престъпност в страната

Област Смолян остава с най-ниска криминална престъпност в страната

През 2013 г. в ОДМВР Смолян продължава последователната и активна работа за противодействие на престъпността, осигуряване на добър обществен ред и безопасно движение по пътищата на област Смолян. Голяма част от дейността на ОДМВР през изминалото полугодие на 2013 г. беше ориентирана към осигуряване добър обществен ред и сигурност по време на зимния туристически сезон в к.к.Пампорово и провежданите ски-състезанията за Европейската купа, както и на провежданите мероприятия, свързани с националния празник, с парламентарните избори, с местните традиционни празници и др. в населените места.

Това съобщи по повод днешния професионален празник на полицията директорът на ОД МВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Анализът на състоянието на престъпността през изминалото шестмесечие показва, че няма изменение в криминогенната обстановка в областта. Постигната разкриваемост на регистрираните криминални престъпления нарежда ОД МВР – Смолян на едно от първите места в страната (52.96% разкриваемост при средната за страната 34.84%).

Област Смолян остава с най-ниска криминална престъпност в страната, обясни още шефът на полицията. Няма промяна в характера на криминалната престъпност в сравнение с предходни години – доминиращи остават престъпленията против собствеността (имуществените престъпления).

48% от регистрираните на територията на ОДМВР криминални престъпления през шестте месеца на 2013 г. са престъпления свързани със собствеността на гражданите. 68% от тях са кражби. 39% от кражбите са разкрити, работата по останалите продължава.

Регистрирани са 116 общоопасни престъпления, като 77% от тях са разкрити. 83% от общоопасните престъпления са престъпления по транспорта, като 65% от тях са свързани с управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици. 9% от общоопасните престъпления са с наркотични вещества, свързани с притежание/държане на НВ. През първите шестте месеца на 2013 г. служителите по линия на икономическата престъпност са работили по 131 преписки с икономически престъпления. Регистрирани са 59 икономически престъпления. Преобладаващи са престъпленията в горското стопанство, документните престъпления. Регистрирани са също престъпления с акцизни стоки. Иззети са 22 642 къса цигари в кутии и насипни, 32.785 кг. тютюн и 160 литра алкохол без бандерол. През периода са разкрити 35 икономически престъпления с нанесени щети за около 178 хиляди лева, сочи още статистиката за полугодието.

Охранителна дейност е свързана с опазване на обществения ред и противодействието на престъпността. В резултат на засиленото полицейско присъствие и професионалното отношение към проблемите на гражданите през шестте месеца на 2013 г. на територията на ОД МВР Смолян е осигурен добър обществен ред – няма възникнали безредици, гражданско неподчинение и груби нарушения на обществения ред.

От състава на териториална полиция са проведени 3660 срещи с граждани и ръководители на държавни учреждения, фирми, общодостъпни заведения и други обекти. Организирани и проведени са 668 срещи и беседи в училищата, детските градини и др.

До различни органи и организации с а изготвени 10 предложения за подобряване на безопасността на движението.

Оказани са 607 съдействия на държавни и обществени органи и организации и граждани. Извършени са 1211 проверки на местата за обществен подслон и 568 проверки на чужди граждани, пребиваващи на територията на областта, каза комисар Хаджихристев. Наложени са 652 административни наказания, от които 157 по наредби на ОбС.

От състава на охранителна полиция, осъществяващ патрулно-постова дейност, по време на наряд са проверени 20307 лица, като към 2417 е взето отношение за допуснати нарушения по различни законови разпоредби. Проверени са 15493 МПС, като към 3161 водачи е взето отношение. Охранявани са 165 масови мероприятия.

Полицейският състав от патрулно-постова дейност през шестте месеца на 2013 г. е съставил общо 1445 АУАН, от които 252 по наредби на общините и 2791 фиша. Усилията на състава на сектор ”Пътна полиция” и звената на “Пътна полиция” в РУП през 2013 г. са с насоченост към подобряване обстановката по безопасността на движението и снижаването на пътния травматизъм. С тази цел е засилен контролът по пътищата за превишена скорост, управление на МПС след употребата на алкохол и управление на МПС от неправоспособни водачи.

Регистрирани са 294 ПТП (359 през 2012 г.). От тях 39 (26 през 2012 г.) са тежки с 2 убити (4 убити през 2012 г.) и 56 (37 през 2012 г.) ранени участници в движението. В сравнение с 2012 г. броят на регистрираните ПТП е намалял с 65, броят на тежките ПТП е нараснал с 13, с 19 е нараснал броят на ранените.

Констатирани 12 149 нарушения извършени от водачите на МПС, спрямо които са съставени 3 018 акта и 9 131 фиша. Издадени са 279 заповеди за прилагане на ПАМ, от които 153 за употреба на алкохол, допълни комисар Кирил Хаджихристев.

Вирни се горе