Обилен дъжд вали в Смолян

Обилен дъжд вали в Смолян

Времето застудява, през следващите дни ще вали дъжд, а на връх Мусала синоптиците очакват обилен снеговалеж. Означава ли това, че настъпва зимата? Според доц. Георги Рачев времето и температурите са съвсем нормални за месец октомври. „Нормално е на Мусала по това време да има сняг”, обясни той в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ. Днес над страната ще има значителна облачност, с валежи от дъжд, главно в Западна и Централна България.

Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, след обяд ще отслабне. Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за октомври, информира Агенция “Фокус”.

Температурите ще се понижат и ще са почти без дневен ход. Максималните в повечето места ще са между 12° и 17°, в София 13°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В планините ще е облачно и дъждовно. По най-високите върхове ще вали сняг. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. След обяд ще отслабва, а над масивите в Западна България ще се ориентира от запад. Температурите ще се понижат. Максималната на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 5°.

В Смолян от вчера вали обилен дъжд. По думите на доц. Георги Рачев от днес започва период на 5-6 дни, през които ще вали. От понеделник пък ще има още едно падане на температурите, тъй като ще нахлуе студен въздух. В сряда най-студено ще е в Северна България, където температурите ще са около 8°. Но в края на октомври ще се радваме на циганско лято.

Вирни се горе