„О, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти! И в оня час дъщеря й оздравя.“

„О, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти! И в оня час дъщеря й оздравя.“

Това е случката с Иисус Христос по Евангелието на апостол Матея, когато чува молбата, изречена от все сърце, с непоколебима вяра от жената хананейка: „Помилуй ме, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс.“ Макар че е езичницата, тя повярвала дълбоко, искрено, че Той е истинския Бог и чуден лечител, с безкрайно смирение и голяма надежда го моли да спаси детето й. Нашият Спасител показал, че всичко е възможно, щом има искрена и непреклонна вяра. Че само Той може да изцери всяка болка и скръб: „О, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти! И в оня час дъщеря й оздравя.“ Никой дотогава не е могъл да помогне на тази отчаяна в болката си майка.

Днешната неделна света Литургия в храм „Св. Неделя“ в смоленския квартал Райково бе посветена на това знаменателно библейско събитие. Тя бе възглавена от председателя на храма архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него в богослужението участва иконом Запрян Шиков от храма. Помощници им бяха иподяконите Красимир, Илия и Емил, а песнопенията изпълняваха църковните хористи с диригент Росица Казалиева.

По време на служението бе отбелязано и Успението на св. Кирил Славянобългарски, станало на 14 фивруари през 869 г. Него Православието възхвалява така: „Христос те показа като светилник на света и учител на вселената, многоблажени Кириле, солунско клонче, затова и ние, почитащите твоята скъпа памет, от Него просим милост, Кириле, славни учителю, който научи моравците на добро, да благодарят на Бога на своя език, превеждайки от гръцки на славянски език Закона Господен, и ги научи на Неговата правда. Затова сега радвайки се, славянските народи издигат слава на Бога.“

Осветени бяха принесените от миряни за здраве петохлебие, пити и сладкиши. Дадено бе свето Причастие на изповяданите след пост и молитва, а на всички – нафора.

Архимандрит Висарион поздрави присъстващите в храма с неделния празник и ми пожела: „Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Красимир Здравчев

Вирни се горе