Няма нито един ученик, отпаднал от образователната система в Смолянско през настоящата учебна година

Няма нито един ученик, отпаднал от образователната система в Смолянско през настоящата учебна година

Механизмът за обхват и задържане на учениците работи отлично в Смолянска област. „Ние сме изпреварили въвеждането на този механизъм, защото от години сме областта с най-малко отпаднали ученици. Добрата новина е, че тази учебна година, до момента, няма нито един отпаднал ученик или дете в задължителна училищна възраст от образователната система“, каза началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева. По думите й това се дължи на изключителния синхрон, в който работят институциите. „Във всяка община, всеки кмет е определил район на въздействие. Определени са експерти или специалисти от всяка институция, които работят с електронна платформа и се осъществява много добра комуникация“, каза още Семерджиева. Тя обясни, че когато в РУО – Смолян се получи сигнал за дете в риск от отпадане, екип отива на място, разговаря с родителите, търси причините, които са довели до отпадането. Така проблемът се решава на момента. „По този начин успяваме на 100 % да постигнем обхват на учениците в задължителна училищна възраст“, добави началникът на РУО – Смолян.

По отношение на материално-техническата база в сферата на образованието Мария Семерджиева посочи, че за периода от 2014 до 2020 година по Оперативни програма в областта са инвестирани около 5 мл. лв. Отделно от това общините непрекъснато кандидатстват по проекти за обновяване на спортни площадки физкултурни салони, компютърни зали.

Едни от основните проблеми, които стоят в образователната система са намаляване броя на децата и застаряващата учителска гилдия. За съжаление тези процеси са тревожни не само за областта ни, а за страната като цяло.

Вирни се горе