Няма друг човек, който да е написал толкова много за община Доспат

 Няма друг човек, който да е написал толкова много за община Доспат

Това бе едно от многото изказвания направени днес по време на творческия портрет на Красимир Плявов. Творчески портрет на писателя-краевед Красимир Плявов бе направен днес в залата на НЧ “Иван Вазов” – гр.Доспат. Културното събитие бе подкрепено от Община Доспат и читалището. На срещата с поета присъстваха много граждани, интелектуалци, служители, учители и гости. Събитието бе открито от Анелия Пържанова от читалището, а самото представяне на творчеството на Красимир Плявов направи инж.Албена Пържанова.

“Събрали сме се в тази зала , за да изкажем признателност към труда на един човек, събрал в душата си духа на Родопа планина, отпил глътка от свежата утрин на град Доспат, понесъл в гръдта си достойнството на Родопчанина. Вплел здраво в същността си корените на човешката душевност, която кара човека да тръпне пред спомена за онези смели българи, които умират, но не допускат да бъде поругана честта им.”, каза Пържанова и допълни “Г-н Плявов твори в различни жанрове: краеведческа литература, лирика, проза. Общочовешки проблеми лежат в основата на неговите произведения, темата за човечността, качеството на живота, които съвременният човек поставят на изпитание или просто го задминава. В много от неговите произведения могат да се видят носталгията към младостта, съпротивата срещу антидуховността, завладяла сегашното културно пространство, бунт срещу промяната на нравите, срещу моралното изчерпване. Като вечният духовен опозиционер, чиито вътрешни мерки за щастие и справедливост все се разминават с гледките на заобикалящия го живот.”

След това бе дадена думата на автора. Той благодари на всички присъстващи за това, че са отделили от времето си и са дошли да уважат събитието. Много въпроси бяха задавани от присъстващите към Плявов. На срещата бе представена и най-новата книга на Красимир Плявов – романът “Акварелни етюди”.

Поздравителен адрес бе връчен на писателя от името на председателя на Читалищното настоятелство и секретар на община Доспат Евтим Джинсов, а специално Елка Хаджиева – съдия и художник каза: “Малцина са хората, които ме вдъхновяват да творя за тях и Плявов е един от тях”.

Красимир Катранджиев, председател на Нотариалната камара на Република България също уважи събитието в града. Той остана впечатлен и поздрави Плявов, а в замяна пък той получи подарък – книга с автограф от писателя.

Плявов получи картина за подарък от Кмета на община Доспат Антим Пържанов и от общинска администрация – Доспат. Същата му бе връчена от инж.Веселин Калфов, главен експерт “Образование и култура”. Още много цветя и подаръци, топли думи и изказвания получи писателя. Мария Кратункова също бе сред присъстващите.

А изненада на събитието бе музикалният поздрав, който направиха негови колеги самодейци към Читалището в Доспат.

Припомняме, че миналата година писателят бе удостоен с почетния знак на Общината за цялостния му принос в популяризирането на община Доспат.

“Вестник на община Доспат”

Вирни се горе