НУ „В.Ваклинов” отбеляза Патронния си празник на връх „Ваклинова чука”

НУ „В.Ваклинов” отбеляза Патронния си празник на връх „Ваклинова чука”

На 29 май 2013 г. ученици и персонал от НУ „Вергил Ваклинов“ гр. Доспат проведоха поход по стъпките на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, загинали в престрелка с бандитска група на 1 юли 1953 г. в близост до с. Бръщен, общ. Доспат. Целта им бе да опазят спомена за техния подвиг от бурените на забравата, да уважат патрона на училището, който е достоен пример за гражданско поведение и подражание. Учениците поднесоха цветя на паметните плочи на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римския мост на Доспат дере. Тук те изпяха песен за В.Ваклинов и химна на България.

След това те поднесоха цветя на паметната плоча на лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър, намираща се в местността Ваклинова чука над село Бръщен. Там освен песента за Ваклинов и учениците рецитираха стихове за граничарите. Гости на събитието бяха: инж.В.Калфов – гл.експерт „Образование, култура, младежки и социални дейности, програми и проекти” в община Доспат и Владимир Пелтеков – директор на ОУ „Я.Сандански” – с.Бръщен. Директорът на училището в Бръщен е историк и разказа на децата за събитията, случили се тук преди 60 години.

Кметът на община Доспат Антим Пържанов връчи поздравителен адрес на училището, в който бе написано: „Вергил Ваклинов винаги ще бъде пример за подражание за храброст, мъжество и патриотизъм—добродетели така необходими в наши дни”.

На „Ваклинова чука” децата си изкараха добре: бе организирана развлекателна част пикник сред природата и забавни игри.

На 31 май по стара традиция на училището, учениците ще отидат в двора на Гранична полиция – гр. Доспат, за да поднесат цветя на бюст паметниците на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев.

Вирни се горе