Новата спам атака от името на МВР краде пароли. Как изглеждат фалшивите имейли?

 Новата спам атака от името на МВР краде пароли. Как изглеждат фалшивите имейли?

ГДБОП предупреждава за нова спам атака, която цели да зарази компютрите на потребители с вируса “Троянски кон”. Този път хакерите използват фалшив профил на вътрешното министерство. Специална програма създава фалшива имейл поща, подобна на истинската поща на МВР. От там изпращат имейли с прикачен файл, който при отваряне заразява компютъра. От ГДБОП напомнят, че МВР няма практика да изпраща имейли и всяко подобно съобщение, изпратено от името на вътрешното министерство, е фалшиво.

Явор Колев, началник на отдел “Компютърни престъпления” към ГДБОП: Тези, които са отворили вече такова съобщение незабавно трябва да сканират с лицензиран антивирусен софтуер компютърната си система или да я преинсталират. Съветвам ги също така да подменят, абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството, съобщава БНТ.

Източникът на тази атака е немски сървър. Именно затова ГДБОП вече работи в сътрудничество с Германия за прекратяване на измамата. Подобни атаки текат от 2016-та година, като досега фалшивите имейли са изпращани от името на НАП, компании за бързи кредити или съдия-изпълнители. За първи път вчера е регистриран подобен фалшив имейл, замесващ името и на МВР.

Вирни се горе