Нова специалност "Телематика" обяви Техническия колеж в Смолян

Нова специалност "Телематика" обяви Техническия колеж в Смолян

Техническият колеж в гр. Смолян към ПУ „Паисий Хилендарски” стартира своята кандидатстудентска кампания за учебната 2014/2015 година с обявяването на прием по нова специалност „Телематика”. Телематиката свързва технологичните области телекомуникации и информатика. Нуждата от кадри, завършили специалност „Телематика” е безспорна, а в бъдеще ще нараства, тъй като това е една от най-модерните и динамично развиващите се области на технологиите в днешно време, поясни избора на новата специалност директорът на Колежа доц. д-р Силвия Стоянова. Телематиката се отнася до широката индустрия, свързана с използването на компютри в услуга на телекомуникационните системи. Това включва широк спектър от комуникации – от стационарните телефонни услуги до Интернет, както и различните видове мрежи, които разчитат на телекомуникационните системи за пренос на данни. Новата специалност е проектирана да отговори на изискванията на бъдещи студенти, които искат да получат знания и умения по информационни и телекомуникационни технологии, да разширят познанията си и да увеличат възможностите си за реализация като комбинират обучение по телекомуникации и информатика. Професионалните бакалаври, завършили специалност „Телематика” в Техническия колеж, могат да продължат образованието си в магистърска програма „Телематика” в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, както и в магистърски програми в други университети по специалности от професионално направление 5.3 “Комуникационна и компютърна техника”.

Доц. Стоянова допълни, че Колежът ще приема студенти и в останалите четири специалности: „Машиностроителна техника и технологии”, „Автомобилна техника”, „Електроенергетика и електрообзавеждане” и „Компютърни и комуникационни системи”. Всичките специалности, по които се осъществява прием, са актуални. В учебните им планове са включени модули от програми, които отговарят на търсенето на професионално обучени кадри за региона. Така например в учебния план на „Електоенергитика и електрообзавеждане” е включен модул с дисциплини, свързани с енергийната ефективност, в обучението по „Автомобилна техника” – „Хибридни автомобили и електромобили”. Специализираните избираеми дисциплини за специалност „Машиностроителна техника и технологии” са оформени в 4 блока: Полимерни и композитни материали и технологии, Надеждност на машините, Технологии за нанасяне на метални и неметални покрития, Експлоатация, ремонт и модернизация на металорежещи машини. Студентите от „Компютърни и комуникационни системи” изучават и работят свободно на съвременни програмни продукти с приложение в бизнеса.

Специфично за обучението и по петте специалности е силно застъпената практическа подготовка под формата на практики и лабораторни упражнения, част от които се провеждат в производствени предприятия от региона. Това позволява студентите да се запознават със съвременно оборудване и нови технологии, което е гаранция за тяхната успешна професионална реализация. Организацията на учебните занятия е гъвкава, което дава възможност на студентите да работят и учат едновременно. Срокът на обучение в Колежа е три години. Завършилите придобиват висше образование с образователно-квалификационната сте­пен „професионален бакалавър“ и могат да продължат образованието си в магистърска степен в Пловдивския университет и други висши училища.

Желаещите да учат в Колежа могат да се явят на тест по математика или да кандидатстват с оценката от матура по български език и литература, по математика или по физика и астрономия. Предварителните изпити ще бъдат на 25 април, 30 май, 27 юни 2014 година. Колежът се развива непрекъснато с оглед готвените в него кадри да отговарят на нуждите на трудовия пазар, сподели доц. д-р Силвия Стоянова и прикани всички желаещи да се развиват в областта на техническите науки да осигурят бъдещето си като инвестират в образованието си в Технически колеж – Смолян.

Вирни се горе