Нов задължителен предмет в училище от догодина

Нов задължителен предмет в училище от догодина

Задължителен предмет “Технологии и предприемачество” се въвежда от следващата учебна година за учениците от 1-ви до 7-и клас. Той ще замени избираемите досега предмети “Домашен бит и техника” за децата от началното училище и “Икономика” за прогимназистите.

Това каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

Тя обясни, че се променя съдържанието на предмета във връзка с промените, настъпили в обществото и бита ни: днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания.

“Имаме два нови стандарта. Единият е “Инициативност и предприемчивост”, а другият е “Здраве, екология и безопасност”. Няма да се налага вече да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче”, обясни Дамянова.

Според нея е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче.

“Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства”, обясни зам.-министърът.

Вирни се горе