Никулден привлече стотици хора в Устово

  Никулден привлече стотици хора в Устово

На 6 декември – Никулден – в памет на Св. Николай Мирликийски Чудотворец стотици вярващи с надежда за помощ прекрачват прага на едноименната църква в смолянския квартал Устово. И тази година храмът бе препълнен от стари и млади, деца и родители, местни хора и гости, дошли за чест и поклонение, за прослава на Светеца.

Празничната света Литургия в чест на Св. Николай Чудотворец бе отслужена от секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков, енорийския свещеник Васил Маджаров и отец Димитър Одаджиев от храм „Св. Богородица“ , също в Устово. Осветени бяха потехлебия, пити, постни сладкиши и плодове след молитва от отец Васил с думите : “Господи, благослови тоя хляб, пшеница, вино и елей!“

Обръщение към празнуващите в храма отправи отец Запрян Шиков, наричайки Св. Николай „застъпник на всички нас за здраве и спасение, наставник за благословение и небесна помощ.“ Роден 300 години след Христа в гр. Мира, днешна Турция, Св. Николай израства като светла личност в духовенството, като архиепископ и чудотворец, посветил целия си живот на Бога и хората, като милостив помощник на бедни и страдащи. По различен начин е помагал в беда на всеки вярващ, както помага и сега. Затова и неговата храмова икона в Устово се приема от много вярващи като чудотворна, намерили пред нея спасение. Отец Запрян призова всички с искрена молитва да прибягват към небесната закрила на Св. Николай Чудотворец, да тачат паметта му и чудотворните му дела.

В събота вечерта срещу Никулден в храма бе отслужена Вечерня от същия екип духовници, а след нея пред храмовата чудотворна икона бе прочетен Акатист на Николай Мирликийски Чудотворец. Възхвалните слова в акатиста трогват дълбоко богомолците, дават им сили и надежда, вдъхновяват за желание да се следва неговия пример. Извършено бе литийно шествие с храмовата икона по улиците около църквата, съпроводено с красив камбанен звън. И двете служения в чест на Св. Николай Мирликийски Чудотворец бяха подкрепени с песнопенията на църковния хор с диригент Радка Чакърова.

Вирни се горе