Николай Мелемов пожела на младежите от Кишпещ трайни приятелства и още срещи със Смолян

Николай Мелемов пожела на младежите от Кишпещ трайни приятелства и още срещи със Смолян

Днес унгарските младежи от побратимения Кишпещ, които гостуват на община Смолян, се срещнаха с кмета Николай Мелемов. «Радвам се да ви посрещна в нашия град. Надявам се да натрупате приятни спомени и впечатления от престоя си тук, още срещи с нашия град и да останат трайни приятелства», пожела градоначалникът на учениците. Той допълни, че с неговия колега от Кишпещ са се споразумели традиционния културен младежки обмен между двете общини да продължава и да не се прекъсва. Унгарските гости благодариха за топлото посрещане, богатата програма и добрата организация, която са им осигурили домакините от община Смолян. 21 младежи от Кишпещ пристигнаха на 16 юли в Смолян по проект „Партньорство за по-добро европейско бъдеще”, финансиран по програма „Европа за гражданите”. Целта е младите хора да покажат как искат да живеят в обединена Европа, как виждат развитието на градовете, в които живеят и как виждат себе си в това развитие. Община Смолян е реализирала няколко такива проекта. Този е продължение на традицията да се организира младежки обмен с деца и ученици от побратимената на Смолян община Кишпещ. Унгарските ученици участваха в игра „Търсене на съкровища в Смолян”, чиято цел беше да се запознаят с града. Посетиха забележителностите ни. Участваха в скаутски лагер над Момичловци заедно със скаути от Франция и България. С много емоции премина и състезанието по готвене с представяне на традицонни ястия на държавите. Посетиха и параклис „Св. Константин и Елена”. Интересна беше и дискусията, съпроводена с презентации на тема: „Животът в града ми, повлиян от ЕС”. Младежите представиха информация за географското положение, забележителности, история, култура, образование, занимания на младите хора в свободното им време и как членството в ЕС е променило и подпомогнало града им и начина на живот. Младите хора посетиха Смолянските езера, Пампорово, Ягодинската пещера. Взеха участие в демонстрация на техники и лекция за самозащита в случаи на природни бедствия, които се проведоха в ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Изключително емоционална беше разходката им до Каньона на водопадите в защитената местност Сосковчето. В Посетителския информационен център се проведоха две презентации – по опазване на околната среда, местната природа и типичните видове за района. Младежите се разходиха по екопътеката и си устроиха пикник в гората. На Унгарската вечер младежите представиха традиционните си ястия и обучаваха българските си приятели на техните танци. Днес в община Смолян те представиха и две табла с впечатленията си от това което са посетили и ги и е впечатлило най-силно.

Младежите от Кишпещ са в Смолян до 25 юли. Утре ще посетят Кавала и Керамоти. А в сряда ще подредят фотоизложба със снимки от двата обмена. Ще се проведе и Българска вечер, на която ще бъдат представени наши местни обичаи. Ще има и дискотека. На 25 юли унгарската група си тръгва от Смолян.

Посещението на тийнейджърите от Кишпещ идва след като група от 20 смолянски деца бяха в побратимената ни община от 28 юни до 7 юли. С тях бяха ръководителите им Венера Аръчкова, Даниела Керкелова и Александър Караджов от общинската администраци.

Вирни се горе