Нестинарски празник се проведе край девинското село Стоманово

 Нестинарски празник се проведе край девинското село Стоманово

Древен нестинарски празник събра десетки хора на поляните край девинското село Стоманово, разположено на 1000 метра надморска височина в Родопите. Облечени в народни носии местни жители и гости изпълниха възродените старинни обичаи за гадаене и танцуваха върху жарава, разказа в “Денят започва” по БНТ Величка Петкова.

Носител на древната нестинарска традиция в Стоманово е Ивайло Аянски. Той възражда празника преди 20-ина години и нестинарското хоро вече се е превърнало в традиция. Правят го винаги на 3 юни – денят на Свети Константин и Елена по стар стил.

“Това е един много хубав празник, който събира хора – не само стомановци, но от цяла България. Това е една малка радост, радост да сме сред природата, свързване със корените”, споделя Тюркян Гаази – кметски наместник на Стоманово.

Преди хорото да се завие около огъня за всички присъстващи имаше обща трапеза. Курбанът беше положен върху бяло платно направо на земята.

“Нашата земя е много чиста и много силна, а българите са свикнали, жънейки и сеейки, да се покланят на земята си и тя щедро им се отплаща”, разкрива нестинарят Ивайло Аянски и добавя, че през огъня го води вярата му: “Човек е вярата си. Вярата ми в корените и в силите, които 20 години ме ръководят. Огънят е врата, като водата, като земята. На днешния ден огънят, водата и въздухът винаги идват в едно кръстно равновесие, в което се ражда душата на човека и те отнася на други места и виждаш други неща и тогава разбираш, че малките човешки неща са преходни.”

Вирни се горе