Недялко Славов: Според плановете ни с г-н Павлидис ГКПП на Рудозем ще се отвори през 2017 г.

Недялко Славов: Според плановете ни с г-н Павлидис ГКПП на Рудозем ще се отвори през 2017 г.

Отварянето на граничен пункт на връх „Елидже“ е била основната тема на среща с префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Във форума, проведен вчера в Комотини, участие взеха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян и Златоград – Николай Мелемов и Мирослав Янчев.

„Направихме тази среща, за да коментираме болезнени въпроси от българо-гръцкото сътрудничество – основно за изграждането на пътя Рудозем – Ксанти. Откакто сме в мандат има съвсем конкретно извървени стъпки по отварянето на пункта при Рудозем. По новата програма България – Гърция 2014-2020 г. е заложен единствен инфраструктурен проект. От българска страна по него ще бъдат изградени отсечките от Средногорци до Рудозем, обходът на Рудозем, ГКПП – който ще бъде на българска територия, а тяхната пътна агенция трябва да направи пътя от Димарио до границата. Всичко това е необходимо условие за отваряне на пункта“, посочи областният управител.

По думите му най-сериозният проблем доскоро е бил, че индикативната стойност по програмата за отсечката Димарио – границата е 18 млн. евро, а цялата стойност на проекта е около 45 млн. евро. Тоест, има съществено недофинансиране. „Големият принос на Павлидис е, че успя да осигури нужното дофинансиране. Той даде и гаранции пред Управляващия орган, че парите са осигурени. Около 6 млн. евро от необходимите 27 млн. евро са от бюджета на неговата администрация чрез регионална програма. Останалите 21 млн. са от европейска програма, по която Гърция е бенефициент. Уверението, че тези пари са осигурени, вече е получено в Секретариата на програмата в Солун. На практика отпадат всички пречки да започнем реализацията на този проект“, подчерта Славов.

В петък партньорите по проекта са били поканени в Солун от Секретариата на програмата Гърция – България да обсъдят темата. Това са двете пътни агенции от българска и гръцка страна, чийто е ангажиментът да изградят отсечките до ГКПП-то, а трети партньор е областният управител на Смолян. Неговата задача ще е проектирането и строителството на граничния контролно-пропускателен пункт.

Очаква се програмата за ТГС Гърция – България 2014-2020 да бъде одобрена до края на август или в началото на септември от ЕК. Месец по-късно ще бъде обявена поканата към партньорите и процедурата трае три месеца. Това означава, че до края на годината може да има подписан договор с всеки от партньорите и Управляващия орган. От началото на 2016 г. може да започнат търговете и процедурите за възлагане съгласно законодателството на всяка от страните. На срещата в Комотини стана ясно, че реалният срок за отваряне на ГКПП при липса на форсмажорни обстоятелства може да стане по средата на 2017 г.

„Държа да подчертая, че процесът вече е необратим. Има натиск за изпълнението на този проект, тъй като изграждането на ГКПП и отварянето му е включено като основен индикатор за успеха на програмата. За да искат нашите съседи тя да съществува и след 2020 г., трябва да бъдат постигнати всички индикатори, което означава, че ако не отворим пункта, съществуването на тази програма ще е под въпрос. Това гърците няма да го допуснат, защото програмата е достатъчно сериозен и солиден ресурс за тях“, е категоричен областният управител на Смолян.

Вирни се горе