Недялко Славов: „Събитието днес е пореден повод да подчертаем, че образованието в област Смолен е висша ценност и е на почит”

Недялко Славов: „Събитието днес е пореден повод да подчертаем, че образованието в област Смолен е висша ценност и е на почит”

Областният управител Недялко Славов връчи Национална диплома за отличие на Петриела Валентинова Бачева в присъствието на Иван Муцевски – началник на РУО-Смолян, Надежда Горанова – директор на ГПЧЕ „Иван Вазов” в град Смолян, Петя Падешева – класен ръководител, родителите и роднини на момичето, учители, експерти от Областна администрация Смолян и РУО-Смолян, представители на медиите и граждани.

„За мен е голяма чест и същевременно удоволствие да връча Националната диплома на Петриела Бачева. Искам да й благодаря за това, че тя дава повод за пореден път да говорим с добри думи за образованието в област Смолян. Голямо е значението на постигнатото от теб и ние сме щастливи, че представител от региона печели това отличие. То само по себе си е достатъчно авторитетно и е потвърждение не само за отличен успех, но и за изявен талант в няколко направления.” Връчвайки й дипломата, Славов изрази своята увереност, че тя носи много гордост, както за учителите и родителите на Петриела, така и за цялата област. Благодари на родителите и учителите на момичето, за указаната към нея подкрепа и възпитанието й, след което пожела на отличничката нови постижения по пътя на науката и знанието и където и да учи, където и да бъде, да не забравя родния си край. „Изразявам и надежда нейната професионална реализация да бъде в Смолянска област. Ние имаме нужда от кадри като нея. Искам да благодаря и на учителите на Петриела, тъй като това постижение е сериозен повод за удовлетворение и на вас, с пожелание всяка година ваши ученици да бъдат отличавани с това авторитетно звание. Събитието днес е пореден повод да подчертаем, че образованието в област Смолен е висша ценност и е на почит. Освен с добрите резултати от матурите, освен с това постижение, фактът, че две от нашите училища са в Топ 100 на българските средни училища потвърждава, че образованието се ръководи с мисъл, с перспектива и аз бих пожелал на себе си и на всички вас да присъстваме на много подобни събития и за в бъдеще.” След което областният управител пожела на всички: „На добър час!”

Петриела Бачева е завършила с пълно отличие тази година 12 „А“ клас в ГПЧЕ „Иван Вазов” . Тя е единствената ученичка в област Смолян, която е наградена с една от 23-те за страната национални дипломи. Това отличие е плод на дългогодишен труд и усърдия от страна на момичето – през 2011 година Петриела Бачева е приета като лауреат от Националния кръг на олимпиада по Български език и литература в ГПЧЕ „Иван Вазов”- Смолян; през 2012 година ученичката достига до национален кръг на олимпиада по Английски език. Три години (2010, 2011, 2013) е сред най-добрите на националния кръг на олимпиадата по география и икономика. През 2011 година печели първо място на Национален литературен конкурс на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – град Сливен. От 2012 до 2015 участва в конкурс за превод на английски език на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян. През 2013 г. печели поощрителна, а през 2014 г. – трета награда. Ежегодно участва в националните състезания по Български език и литература. Тя печели първо място в състезание „Любословие” през 2012 и 2014 г. Победител е и в състезанието на сдружение „10 книги” през 2014 година. Благодарение на задълбочените си хуманитарни познания, Петриела печели в три поредни години (2012, 2013, 2014) стипендия по проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”. През 2013 и 2014 година участва в състезания по творческо писане на английски език, а през 2015 защитава най-високото ниво на владеене на английски език – С2 след успешно издържан изпит. Петриела участва в областните олимпиади по математика (2009, 2011), по история и цивилизация (2010, 2011, 2014), по биология и здравно образование (2011).

Вирни се горе