Недялко Славов:„Нашето правителство управлява горите компетентно, балансирано и отговорно”

Недялко Славов:„Нашето правителство управлява горите компетентно, балансирано и отговорно”

Областният управител Недялко Славов участва в мероприятията, организирани по повод официалното отбелязване на „Седмицата на гората – 2016”.

Славов приветства всички горски ръководители, инженери, лесовъди, горски работници и граждани на област Смолян: „По традиция в началото на април честваме Седмицата на гората и по този начин подобаващо отдаваме нашата признателност към това, което природата ни е дарила – това зелено богатство, наречено гора. Приемете по този повод моите сърдечни поздравления и благодарности за усилията, който полагате всички Вие за опазването и съхраняването на българската гора. Благодаря Ви за усилията, които положихте през последната една година, за преодоляване последиците от снежното бедствие през 2015 година, за усърдния Ви труд да предпазим гората от зарази и вредители. Седмицата на българската гора е подходящ повод да отбележим, че нашето правителство управлява горите компетентно, балансирано и отговорно. Компетентно, защото навсякъде в структурата в сектора своето място са заели професионалистите, които знаят, могат, взимат рационални решения. Балансирано, защото не позволяваме добивът да нарушава екологичната и биологична стойност на българската гора. И отговорно, тъй като законодателните, управленските решения през последните две години подобриха ефективността на дърводобива, повишиха прозрачността при възлагане на дейностите в горските територии, подобриха финансовите показатели на държавните предприятия, много са ново-залесените площи. За първи път от доста време насам започва инвентаризация на българската гора – един процес, чийто резултат ще даде реалната представа за състоянието на този жизненоважен природен ресурс.

Тази година кампанията протича под мотото „Подобри гората” и това е послание насочено не само към горските служители, а и към всички нас, тъй като всеки има какво да даде като принос в опазването на българската гора. Нашият основен ангажимент си остава да предадем този ресурс във възможно най-доброто състояние на следващите поколения и да възпитаме идните поколения най-вече на това, че гората, освен наш дом, здравословна среда, е източник на доходи, топлина, на здраве. Да възпитаме идните поколения така, че да уважават и съхраняват този жизненоважен природен ресурс.” Областният управител честити празника на всички и им пожела много удовлетворения от благородния труд, който полагат за защита на българската гора.

Най-добрите лесовъди от региона бяха отличени с грамоти. След тържествената част областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-директорът на ЮЦДП-Смолян инж.Елин Лилов, директорът на РДГ-Смолян инж.Венцислав Фурлански, горски работници и граждани се включиха в засаждането на дръвчета в Смолян.

И тази година ЮЦДП-Смолян предостави безвъзмездно фиданки на всички желаещи да посадят дърво с призив „Нека заедно продължаваме да опазваме и умножаваме зеленото ни богатство”.

Вирни се горе