Неделя Православна – тържество на вярата!

Неделя Православна – тържество на вярата!

“Има Православие у нас, има български народ; няма Православие, няма български народ” ­- заветът към нас на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев) е винаги актуален. В първата неделя на Великия пост /т.г. 21 март/ в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, бе отслужена Архиерейска Василиева св. Литургия за почит и в памет на всички борци за тържеството на Православието. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На епископа съслужиха иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“ и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“. Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Валери, Тодор и Емил. Песнопенията изпълняваха хористи от храма.

Богомолците смирено и радостно пристъпваха към изложените в центъра на храма за поклонение свети мощи на Св. Харалампий и Св. Йоан Златоуст заедно с иконите на Иисус Христос, Св. Богородица и патрона на храма Св. Висарион Смоленски.

Празникът Неделя Православна е учреден в 842 година, след окончателната победа над еретиците-иконоборци на Седмия вселенски събор през 787 година в град Никея и на Цариградския поместен събор през 840 г. В евангелските четива чухме как ясно се разграничават Истината от лъжеученията. Утвърждава се верността към Божия Син, чистотата на вярата, пренесена до наши дни от светите апостоли и техните последователи светите отци. Евангелието припомня: „Тогава Иисус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици; и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.“ Какво се изисква сега от вярващият човек? Да слуша, да чете и практикува в живота си вярата Христова. Дълбоко в себе си да носи Неговите добродетели. Да пази сърцето си чисто. Божието слово да бъде единственият ориентир в живота за добро и зло.

Епископ Висарион води и Молебена на Неделя Православна, поведе и Литийното шествия около храма с иконите и светите мощи, съпровождано от камбанен звън. В края на богослужението той отечески благослови народа и призова да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта! Той преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Празникът завърши с изпълнение на песнопението „На многая лета“.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе