Неделното училище в Устово откри новата си учебна година

Неделното училище в Устово откри новата си учебна година

Четвъртата си поред духовна учебна година Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ в кв. Устово, гр. Смолян, откри на 4 октомври с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Васил Маджаров. Като ръководител на Неделното училище отец Васил се обърна към децата с думите, че единствената истина е Светото писание и чрез него всички трябва да се учим на смирение и любов към Бога. Бъдете добри и милостиви, заръча им той, не съдете, за да не бъдете съдени, с каквато мярка мерите, и вас с такава ще мерят. Няма добро дърво, което да дава лош плод. Тук , в храма, ще се опитаме да ви водим в светлия път на вярата, за да се изпълват чистите ви сърца само с добро и по този начин и мислите ви да са добри, действията ви да са добре, ръцете ви да вършат добри дела.

Водосветът бе отслужен след неделната св. Литургия в присъствието на родители на децата, учители и богомолци в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, в който се провеждат занятията на Неделното училище. Отец Васил призова Светия Дух да слезе и освети водата, с която да поръси децата и всички присъстващи, с молитва за премахване на страданията, за освобождаване от грехове, от всяко зло, сквернота и коварство. Помоли се Господ Иисус Христос да даде светлина и разум в сърцата на децата, за да разбират Истината, да ги запази чисти и целомъдрени. Ангел пазител да бди над тях, за да не прибягват към съблазън и лоши намерения.

Всички бяха почерпени с осветена пита и мед. След това децата посетиха в близост до храма музея на родопските хайдути в Хаджичоневата къща. Председателят на сдружението Манол Ружинов, заедно с двама свои събратя, запозна децата с експозицията, която продължава да се обогатява с дарения от хора или с покупка от Сдружение „Родопски хайдути“. Показа им портрета на Капитан Петко войвода с думите: „Ще направим стена на всички родопски хайдути. Ето и знамето ни с Кръста и Библията, те са крепили винаги нашия български дух.“ За спомен децата и хайдутите си направиха обща снимка.

Вирни се горе