Най-предпочитаните имена са Даниел и Виктория в област Смолян за 2012г.

Най-предпочитаните имена са Даниел и Виктория в област Смолян за 2012г.

По предварителни данни на НСИ за родените през 2012 в област Смолян са използвани 394 имена. Животът се променя. Променят се и имената, които родителите избират за своите деца,съобщиха от статистика.

През 2012 год. се запазва по-голямото разнообразие на имената на новородените сред момичетата, които по принцип са по-малко от момчетата. За момичетата са използвани 206 имена, а за момчетата - 188. Най-предпочитаното име за момиче е Виктория - 12 деца носят това име (3.1% от всички момичета). На второ място по разпространение сред момичетата е името Мария – 11 деца (2.9%). На трето място е Никол - 9 деца (2.4%). Следват Божидара, Габриела, Дария, Ивайла и Рая по 8 деца или по 2.1%. Често срещани са също Йоана и Теодора (пето място), Гергана, Даная, Елена и Михаела (шесто място), Елица, Петя, Симона и Стефания (седмо място), Анастасия, Даниела, Йоанна, Кристина и Ясмина (осмо място). След тях се нареждат имена като Антония, Даяна, Деница, Елис, Моника, Николета, Сияна, Цветелина, Азра, Албена и др. За сравнение през 2011 г. най-предпочитани са били имената Никол и Виктория. Сред новородените момчета за поредна година най-разпространеното име е Даниел - 16 момчета или 4.1%. Следват Николай и Мартин, съответно 15 и 13 деца. С името Александър са 12 момчета (3.1%), Димитър - 11 (2.8%).Често срещани са Ивайло и Михаил – по 8 деца или по 2.0%. Георги, Денис и Кристиян – по 7 или 1.8%. Следват Алекс и Стефан (осмо място), Виктор и Деян (девето място). В първите двадесет най-предпочитани имена са и Андрей, Антоан, Атанас, Божидар, Борислав, Боян, Едис, Калоян, Константин и Янис. Често срещани в недалечното минало имена като Ангел, Васил, Иван, Тодор, Христо, Ана, Маргарита и др. Не намират място в първите 20 най-често срещани имена, а някои не се срещат изобщо. Изместени са от имена, които са нови за нашата област и са взаимствани от цял свят.

Съгласно календара за събиране, обработване и разпространение на статистическата информация на НСИ, данни за броя на населението и демографските процеси към 31.12.2012 ще бъдат налични в края на април 2013 година.

Вирни се горе