Най-много консумираме кисело мляко, картофи и плодове, намалява потреблението на цигари

Най-много консумираме кисело мляко, картофи  и плодове, намалява потреблението на цигари

Област Смолян е на първо място в страната по фактическото потребление на кисело мляко (61.9 кг), млечни масла (2.9 кг), плодове – пресни и замразени (68.2 кг) и картофи (61.6 кг) на лице от домакинство през 2016 г. В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 125.1% в повече, на млечни масла – със 190.0%, на плодове – със 39.2%, а потреблението на картофи – със 124.0%, по данни на Териториално статистическо бюро-Смолян.

Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, брашно, ориз, яйца, олио, захар, зеленчуци и зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.

Сравнението на данните за потреблението на домакинствата в областта с предходната година показва намаление на консумацията на хляб и тестени изделия, картофи, яйца, компоти, месни продукти и други. Повишава се консумацията на пресни и замразени зеленчуци, безалкохолни напитки, пресни и замразени плодове, месо, плодови сокове и нектари, прясно мляко, ориз и други.

Намалява се потреблението на цигари от 716 броя на лице през 2015 г. на 488 броя през 2016 година.

Вирни се горе