Национално движение „Русофили” учреди местен клуб в Златоград

Национално движение „Русофили” учреди местен клуб в Златоград

Национално движение „Русофили” учреди местен клуб в Златоград. Като учредители на клуба в южния град се включиха лица, харесващи руската култура и литература, богатата руска душевност, както и такива, които са житейски и емоционално свързани с руските републики, включително учили, живели или работили там. Основна цел на движението е «разширяването на културните, научни, икономически, образователните и спортните връзки между българския и руския народи». То действа като неправителствена организация и няма никаква партийна насоченост.

За председател на Клуба на Русофилите в Златоград бе избран Александър Домбов, инженер от Тулския държавен университет, понастоящем служител на ГКПП Златоград. Областен координатор на движението стана зам. -кметът Елмира Угорлиева-Пехливанова, съобщи Пламен Чингаров.

Поздравленият към учредителите отправи Костадин Чаталбашев като главен координатор на движението. Той припомни успешното участие на златоградските ученици в организирания от Движение „Русофили” национален ученически конкурс на тема „Не се гаси туй, що не гасне», които представиха общо 28 разработки, както и индивидуалните награди на Вероника Божкова (11 кл) и Теменужка Топчиева (учител по история) от СОУ „Антим Първи”.

Първите амбиции на Клуба на русофилите в Златоград са свързани с популяризиране възможностите за изучаване на руски език в предучилищна и начална училищна възраст, побратимяване на Златоград с руски град, както и отваряне на града на Дельо войвода към руски туристи.

Вирни се горе