Написано от Вас: Спомен за Георги Лазаров

Написано от Вас: Спомен за Георги Лазаров

Мария Костадинова

На 16 май в читалище „Христо Ботев-1871“ град Смолян се проведе вечер, посветена на Георги Лазаров-диригент на хора при читалището от 1938 година до 1945 година. На срещата присъстваха най-близките негови наследици, почитатели, гости, читалишни деятели и настоятели. 110 години от рождението на Георги Лазаров с признателност за неговата неуморна дейност, сърцата работа и професионализам.

Вечерта започна с изпълнение на Смесения хор при читалището. Песните създадоха тържествена атмосфера още от самото начало, а песента „Многая лета“ изправи всички на крака. Георги Лазаров като личност и човек бе представен от Мария Димитрова. Роден в 1903 година в многолюдно семейство Георги е най голям и естествено помага в семейството и в грижите на своите братя и сестри-Руса, Кица, Райчо и Христо. В атмосферата на труден поминък, но духовно богати хора, живи и расте Георги. Още петнадесет годишен магията на музиката го насочва към музикалната и театралната дейност на читалището в град Смолян. Започва като хорист, после оркестрант и диригент. Георги Лазаров поставя началото на първия смесен четеригласен църковен и светски хор. Това е началото на хоровата самодейност-п огнище на музикалната култура. Диригентът учи търпеливо и поправя грешките, за да станат хористите добри певци и солисти. Стариние и любов е отлечителното у ръководителя на хора.

Георги Лазаров е жив образ на човек с голямо сърце, скромен , но талнтлив и вдъхновен музикант. Един необикновенн човек отдава целия си живот за благото на своя народ. Всяка работа приема отговорно. За Георги Лазаров музиката е над всичко. Природата го дарява и с друг талант той е и художник-фирмописец, иконописец, живописец.Ръката на диригента рисува с четка , за да остави в багри и цветове кътчетата от красивата ни природа . За този човек музиката е изкуство и изкуството музика. Той е безспорен талант. С много вълнение и чувственост синът на Георги Лазаров разказа за живота на баща си – за семейството, за израстването, работата, интересите и таланта му .Той прочете имената на основателите на хоровото изкуство в града. Подчерта ролята на уникалната за времето си певческа група , съставени от ветерани на читалишната дейност. А в рода на Лазарови като наследници има с висше музикално образование -Златка Лазарова, Георги Лазаров, Емилия Бончева, художник Васко Бояджиев, Златка Присадова -носител на отличието „Златна значка“ на Община Смолян. Родът Лазарови е клон на Таковския род на гайдари и гадулари от който е световно- извествият цигулар Васко Василев.

На вечерна се откроиха изказванията на Дичо Дичев и Надка Попчева , които развълнуваха всички присъстващи. Подходящо за случая Дичо Дичев изпя молитвена песен , а Надка Попчева рецетира стихотворение.

Още веднъж Лазар Лазаров благодари на настоятелството при Народно читалище „Христо Ботев- 1871 „ град Смолян и лично на господин Иван Иванов за указаното уважение към неговия баща. От името на настоятелството при чаталището Председателят господин Иван Иванов награди посмъртно Георги Лазаров със „Златен плакет“ и го връчи на неговия син. Кошници и цветя бяха получени от кмета на Община Смолян господин Никола Мелемов и от Настоятелството при читалището. Песните за Смолян в изпълнение на читалишния хор , бе завършека на тоза емоционална и вълнуваща вечер.

Вирни се горе