"Написано от Вас": Младеж от Доспат с призив към младите: Не спирайте да четете и да се образовате!

 "Написано от Вас":  Младеж от Доспат с призив към младите: Не спирайте да четете и да се образовате!

Здравейте! Името ми е Атанас Младенов. На 20 години съм. В момента изучавам „Компютърни науки“ във факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършил съм средното си образование в СОУ „Димитър Благоев“, гр. Доспат. Занимавам се предимно с личностното си развитие и израстване, защото мисля, че това е пътят, по който трябва да поеме всеки човек на моята възраст.

Личностното развитие е процес, който продължава през целия ни живот и наша основна задача е да намерим методи за развитието му. Живеем във времена, в които образованието е свободно достъпно за всеки, който иска да се развива. Именно с това е свързано посланието ми към читателите на „Вестник на община Доспат“ и най-вече към младите хора в общината. Защо към младите? Защото ние сме бъдещето на община Доспат и на България! Ние сме хората, които трябва да променим в положителна посока живота в общината и родината ни. Бъдещето е в нашите ръце!

Единствените две неща, които са ни дадени от бог са родителите и Родината. Тях не можем да променим. Всичко останало е въпрос на личен избор. Именно поради това те трябва да се ценят, уважават и обичат през целия ни живот. Родолюбието е основният мотивиращ фактор за това младите да останем в България. То е гръбнакът на всяка една успешна нация (САЩ, Япония, Норвегия, Швейцария …) и за това трябва да се възпитава във всяко семейство.

В днешно време безплатно достъпната информация, която ни залива от всякъде (предимно от интернет) е толкова много, че е непосилно да се прочете. Много от престижните университети в световен мащаб са „Open Source” или казано на български език, те са свободно достъпни за всички в интернет. Качват учебните си материали (видео записи на лекции, учебници, упражнения) напълно безплатно и достъпно от всяка точка на света. Множество съвременни курсове дават възможността на най-силно мотивираните, жадни за образование хора да спечелят стипендии, с помощта, на които да изкарат тези курсове напълно безплатно. Създадоха се множество програми и фондации (Като „Еразъм“, Фондация „Българска памет“), които инвестират сериозно и предоставят най-различни безплатни възможности за образованието ни. Така, че нямаме право да се оплакваме или оправдаваме относно възможностите ни за учене и развиване. Или казано с други думи:

  • „В ерата на информацията, невежеството е личен избор!“

Искам да призова всички млади жители на община Доспат да се образоват по всякакъв начин. Особено препоръчвам непрестанното четене на книги. Защото в ерата на технологиите, книгите са пренебрегвани от повечето млади хора. А това в никакъв случай не е хубаво, защото четейки книги човек си изгражда собствена представа за заобикалящият го свят. Книгата не поставя граници на въображението ни. Тя го развива. А то е едно от най-ценните качества на ума. Качество, което поражда „Създателят“ във всеки един от нас, развива креативността.

Искам да Ви разкажа за една академия („Leader Academy”).

Престоят ми в лагера, който тя организира (Talent Factory Camp) бе много ценен за мен. Опознах различни части от себе си, запознах се с много готини хора, открих рецептата за щастието, научих се да си създавам навици, да си поставям цели, запознах се с финансовата култура и философия, усъвършенствах комуникативните си умения, и успях да си изградя кариерен план. “Leader Academy” държат изключително много на това човек да опознае себе си, силните си страни и да открие таланта си. Защото именно в областите, които обхващат силните му страни, човек има най-голяма перспектива за развитие. След това според това какъв талант притежаваш и какво обичаш да правиш, Ви помагат да се ориентирате в образованието и кариерата си. Има 9 типа човешка интелигентност. Хората сме уникални същества. Всеки един от нас е добър в различен спектър от дейности (професии). И всеки един от нас трябва да открие тези дейности, в които е най-добър. Дейностите, които му се отдават и ги изпълнява с лекота, желание и любов. Защото човек може да напредне изключително много в професията си, само и единствено, когато обича това, което прави. Когато се съчетаят любовта с работата, работата се превръща в удоволствие и се развива бързо, леко, и непрестанно. На базата на това, какво ти се отдава и какво обичаш да правиш, екипа на “Leader Academy” могат да ти помогнат да изградиш план за действие. План, започващ с избор на специалност, професия и обвързан с множество цели, които да преследваш всеки ден. Другото нещо, на което държат е изграждането на навици. Независимо дали става на въпрос за навик да тичаш сутрин, навик да учиш или навик да преследваш целите си всеки ден, най-трудното и важно препятствие пред всички нас е изграждането на въпросния навик. Сутрините на лагера започваха със спорт (Тичане), след това бяхме на Йога и останалата част от деня беше изпълнен с интензивни обучения. В тях нямаше монотонност. Всеки час беше различен и се разкриваше все по-интересна и непозната за нас научна сфера. Модулите, които се преподаваха бяха следните: Коучинг сесии;

• Академично ориентиране;

• Как да учим и да възприемаме информацията – системи и техники за запаметяване;

• Методът на мисловните карти;

• Основи на личната ефективност, тайм-мениджмънт и самодисциплина;

• Вербална и невербална комуникация ;

• Целеполагане;

• Финансова култура;

• Кариерно ориентиране – кариерна стратегия;

• Изграждане на личен бранд;

• АРТ уъркшоп за изясняване на уменията, талантите и желанията на участниците;

На края на лагера имахме възможността да представим лична презентация, за да усъвършенстваме комуникативните си умения пред публика. Препоръчвам на всички хора, които все още се опитват да открият таланта в себе си и да се ориентират в живота си, да посетят въпросния лагер. На 24-25 септември ще организират „Уикенд ориентиране“. В „Международен образователен бизнес център“ – гр. Гоце Делчев. За повече информация относно дейността им и за записване за “Уикенд ориентирането“, можете да посетите сайта им в интернет http://leader.education/

Бъдете гладни за образование. Обичайте родината си и се опитвайте да допринесете за развитието й. Променете това, което не Ви харесва. Защото в нас е бъдещето на България. Не се оплаквайте от заобикалящата Ви среда, а я изградете отново! Поздрави, лек и усмихнат ден!

Атанас Младенов, гр.Доспат

Вирни се горе