Написано от Вас: Когато човек е добър…

Написано от Вас: Когато човек е добър…

Той е ведър, спокоен, радва се на другите, носи в сърцето си огънче и раздава искри на надежда и сигурност. Носи вярата, че не сме създадени на земята, за да си завиждаме, караме, измамваме, злепоставяме.

Когато човек е добър, той е мирен и обичащ. Това си помислих, прочитайки, че Петя Михалевска ще води смолянската депутатска листата на БСП на изборите през юли. Тя е наследила благотворителността на баща си покойния депутат Димчо Михалевски. През 2010 г. той постави в Смолян началото на непозната дотогава традиция някой изцяло да поеме коледните тържества на децата на Съюзната организация на инвалидите в Смолян – с подаръците и празничния обяд. А децата с увреждания са близо 100. Петя неотстъпно продължава каузата на баща си!

Пиша тези редове като ръководител на децата-доброволци „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ и Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ – Смолян. През ноември 2010 г. бяхме вече установили връзка за общи дейности със Съюза на инвалидите в Смолян и с Дома за стари хора в село Фатово, където обявихме рождената дата на нашето доброволчеството. Предстоеше ни първия съвместен Коледен празник за децата с увреждания. Невероятният ентусиазъм да работим заедно, чистотата на мислите, че ще помагат на хора в нужда бяха завладели сърцата на децата-доброволци и нямаха търпение да започнем. Подготвяха се поздравителни картички и музикално-поетична програма. Не знаеха, че за възрастните има една голяма и сложна подробност… средствата! Председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева и регионалният координатор Петя Николова бяха загрижени и доста притеснени как ще се справим на първия ни общ празник. В един момент сякаш Някой подреди нещата. Яви се изненадващо депутатът Димчо Михалевски, който каза, че милостта и помощта към нуждаещите се са преди всички други измерения за власт и пост. Иска да е съпричастен в работата с децата от Съюза на инвалидите. Първата му среща с тях бе на Коледния празник през 2010 г. в ресторант „Централ“. Яви се тихо и скромно, непоказващо, че носи огромна радост на децата – усмивката и многото и хубави подаръци. На председателката Славчева заяви: „Дeцaтa ca мoя ĸayзa, мoи пpиятeли и aз винaги щe ги пoдĸpeпям…“ На третия Коледен празник през 2012 г. той отново потвърди: „Децата са мои приятели, винаги ще ги подкрепям и подпомагам, а вие бъдете живи и здрави, силни и единни. Заедно ще решаваме всички въпроси и ще успяваме.“

Но животът поднася изпитания. След година и два месеца на 18 февруари 2014 г. той си отиде от този свят на 49-годишна възраст. Тогава разбрахме колко много хора го обичат… И какво сме изгубили. Но дъщеря му Петя заедно с майка си Наталия и братчето Димитър решават, че благотворителната семейна кауза трябва да се продължи. Смолян не трябва да губи надежда в доброто и уважението между хората. Оттогава тя всяка година за Коледа е в Смолян, при малките си приятели, които идват с радост на празника, придружавани от родители, братче или сестричка. И всички сядат заедно на голяма обща трапеза. Което е добър пример и за децата-доброволци. От своя страна ръководството на инвалидите в Смолян се старае с топли думи и от сърце да се отблагодари на Петя, например с ръчно плетена кошница с родопски билки за чай и бурканчета с различни домашни сладка и мед, чаша с пейзажи от Смолян. Винаги благодари и на всички, които по различни поводи подкрепят хората с увреждания – на общината, неправителствени организации, фирми, учебни заведения, на всички добри хора, които разбират болката на другите и уважават издръжливостта им да се справят.

Когато човек е добър… Той е сигурен в делата си. Той не се показва явно. Той е скромен и зачита другите, благодари им. Това прави Петя Михалевска. Винаги посочва, че в каузата се включват близки, приятели, съмишленици, хора с добри сърца. Вярва, че доброто се множи, когато е искрено и в обща полза. Болката може да се преодолее, несгодите да се притъпят, когато хората си съчувстват и са заедно. Тя въведе практиката по списък на всички 100 деца с увреждания да носи специален и нужен подарък, което е задача на Петя Николова и Захаринка Славчева да уточняват с родителите точно какво, без да знаят децата. Така всички се радват не желани неща – от енциклопедии и книги до кукли и различни камиони, дрешки, обувки, ботушки, спортни принадлежности, разнообразни полезни игри. Дори миналата година по време на пандемията не пропусна идването в Смолян. Достави подаръците, за да се предадат на децата без събирания, защото бяха забранени. Дойде заедно с евродепутата Цветелина Пенкова. Тогава Михалевска отбеляза: „За мен е много важно да сме заедно и винаги с нетърпение очаквам този ден. Радвам се, че всяка година се включват все повече хора да помагат, не оставам сама… Подкрепят ме тези, които носят доброта и най-вече носят планината Родопа в сърцето си. Истински хора. Милосърдието е лек за всички.“

Росица Примовска

Вирни се горе