НАП с две нови електронни услуги за работодателите

НАП с две нови електронни услуги за работодателите

До 28 февруари е срокът за подаване на справките за доходи, изплатени през 2019 г.

Национална агенция за приходите предлага две нови електронни услуги, достъпни с Персонален идентификационен код /ПИК/ и Квалифициран електронен подпис /КЕП/. Те са предназначени за лицата, които подават справки за изплатени през годината доходи /чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/ – самоосигуряващи се лица и предприятия, които са изплатили през 2019 г. доходи от трудови и/или извън трудови правоотношения. Чрез новите услуги, работодателите ще виждат на екран справките с подадените данни и ще имат възможност да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях ще се визуализират:

-„Актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“;

-"Актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“. От НАП напомнят, че работодателите, които са изплащали доходи по трудови и/или извън трудови правоотношения през 2019 г., са задължени до 28 февруари 2020 г. да подадат по електронен път справка за изплатените доходи на физически лица през 2019 г. и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски /чл. 73 ал. 1 от ЗДДФЛ/ и/или справка за изплатените доходи по трудови правоотношения /чл. 73 ал. 6 от ЗДДФЛ/.

Вирни се горе