Наградиха победителите от конкурс за превод на чужд език

Наградиха победителите от конкурс за превод на чужд език

За пети пореден път в РБ “Николай Вранчев” в Смолян се проведе тържествено отчитане на резултатите от конкурса за превод на художествен текст на английски, немски и руски език. Конкурсът е ежегоден и се организира от Регионална библиотека на името на нейния патрон Николай Вранчев – виден книжовник, писател-преводач и общественик, заемащ достойно място в историята на нашия народ и Родопския край.

Тази година конкурсът е посветен на 130–годишнината от рождението на Николай Вранчев, 70-годишнината от рождението на Валя Балканска и 65-годишнината от рождението на Елена Хайтова, съобщиха от библиотеката.

Специален гост на тържеството беше авторът на художествено – документалната повест за Валя Балканска „Сама сред звездите” Елена Хайтова и гайдарката Красимира Чуртова, които по своеобразен начин вълнуващо, емоционално и трогателно поздравиха участниците в конкурса.

Съпричастни към инициатива тази година бяха Весела Цолова, която лично осигури наградите за първите места, фирма „Дюлгер” и Гинка Василева – председател на журито.

За всички участници са осигурени билети за театър.

Първа награда от конкурса по английски език спечели Ана-Мария Стефанова Михайлова, ГПЧЕ “Иван Вазов”, гр. Смолян за превод, втори награди – за Александър Емилов Дурсев, СОУ “Св.Св. Кирил и Методий, гр. Рудозем, Севдалина Рапидова, ГПЧЕ “Иван Вазов” – гр. Смолян и Беатрис Ивайлова Бурдева, СОУ "Антим І”, гр. Златоград. Първа награда за превод на немски език спечелиха две ученички от Езиковата гимназия в Смолян – Габриела Данкова Фотева и Теодора Васкова Василева.

Вирни се горе