Над 70 рисунки и 14 есета се състезаваха в конкурса „Гората – зеленото богатство на Родопа планина”

Над 70 рисунки и 14 есета се състезаваха в конкурса „Гората – зеленото богатство на Родопа планина”

С поредица от инициативи Държавно горско стопанство „Смолян” отбеляза 100-годишния юбилей от създаването си. Кулминацията на тържествата беше на 29 октомври, когато станаха известни и победителите от специално обявения конкурс „Гората – зеленото богатство на Родопа планина”. Конкурсът, както и редица други мероприятия, посветени на 100-годишнината, бяха организирани от ДГС съвместно със Сдружение „Проект Родопи” и със съдействието на Регионален инспекторат по образованието – Смолян. Серията инициативи целеше да популяризира дейността на горското стопанство и важността от съхраняване и опазване на природния ресурс на Родопите. В рамките на кампанията беше организирано залесително мероприятие, в което се включиха ученици от училищата в Смолян. Децата, подпомогнати от служители на Държавно горско стопанство и от своите родители, имаха възможност да засадят с фиданки територия, която в следващите години ще стане гора.

Учениците от Смолянска област се включиха и в специално обявения конкурс за рисунка и есе на тема „Гората – зеленото богатство на Родопа планина”, сред тях много активни бяха възпитаниците на единствената в региона Професионална гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе. Според регламента, в конкурса за рисунки участваха ученици от възрастовата група 5-8 клас, а за есе – ученици от възрастовата група 9-12 клас. Журито трябваше да оценява над 70 рисунки и 14 есета, за да открои най-добрите. Първата награда за есе спечели Елена Соколова – 9а клас от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян, втора награда беше присъдена на Моника Дандарова – 9 клас от същото училище, третата награда отиде при Елена Бодурова – 12а клас от СОУ „Антим I” – Златоград. За рисунка първо място спечели Стоян Иванов – 5а клас от ОУ „Стою Шишков” – Смолян. Второто място е за Асен Братанов, а третото – за Виктория Мандова и двамата ученици от 7 клас в ОУ „Стою Шишков”. Присъдена беше и една специална награда за рисунка, за оригиналната идея на Мария Пепеланова от ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян. Наградите бяха връчени на специална церемония по време на официалния коктейл по случай 100-годишнината на Държавно горско стопанство „Смолян”.

По рано през деня вековният юбилей беше ознаменуван с поставянето на паметна плоча и засаждането на дърво в новия център на Смолян. Под звуците на химна на Родопите “Бела съм бела, юначе” паметната плоча откри директорът на ТП ДГС “Смолян” инж. Съби Димитров. А честта да засадят донесената специално от Италия секвоя се падна на най-възрастния лесовъд Владимир Даскалов и на най-младия горски стражар Александър Джигов. Вечерта в Родопския драматичен театър се състоя и юбилеен концерт, на който присъства зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова. Сред официалните гости на честванията по случай 100-годишния юбилей на Държавно горско стопанство „Смолян” беше и изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов.

Вирни се горе