Над 60 ентусиасти се включиха в похода на Смолянската статистика

Над 60 ентусиасти се включиха в похода на Смолянската статистика

По повод Международната година на статистиката и 133-ата годишнина от създаването на българската държавна статистика на 22 юни 2013 г. Териториалното статистическо бюро – Смолян, организира туристически поход по екопътека „Каньона на водопадите”. Инициативатa беше подкрепена от Община Смолян и Областна администрация – Смолян.

На сборния пункт се събраха над 60 ентусиасти. Освен настоящи и бивши служители на ТСБ на поканата се отзоваха гости от София, Пазарджик, Ямбол, Кърджали, Мадан, Чепеларе и от други населени места. Имаше представители на Общинския съвет, на Община Смолян, на други институции, на други териториални статистически бюра (Пазарджик и Ямбол), на бизнеса, на граждани на Смолян, и на Столична община, съобщиха от статистиката.

Директорът на ТСБ – Смолян Николай Славов приветства участниците в похода и ги запозна с повода за похода. Представи накратко целите на световната инициатива „2013 Международна година на статистиката” и спомена за по-важните факти от 1880 г., която се смята за начална година за българската държавна статистика. Предоставена беше и информация за резерват „Сосковчето” и екопътека „Каньона на водопадите”. Моментът на изкачването беше съвършен – времето беше прекрасно, а р. Еленска – пълноводна, което правеше водопадите още по-красиви.

Групата потегли бавно към върха, като непрекъснато се правеха паузи за почивки, снимки и за да се насладят участниците в похода на природните красоти.

Близо до най-високата точка от маршрута всички се събраха за по-дълга почивка и беше проведена викторина с интересни и забавни статистически въпроси и с награди за победителите. Участниците попълниха кратка анкета, като този път анкетьорите не получиха нито един отказ – изследването беше изчерпателно.

Ето и някои резултати от анкетата:

  • в похода са взели участие 42 жени и 23 мъже (65% жени и 35% мъже);

  • средната възраст на участниците е 38 г., най-малкият е бил на 5 г., а най-възрастният – на 71;

  • само двама от анкетираните живеят на село, 43 са жители на Смолян, а останалите са гости;

  • 19 души са посещавали екопътека „Каньона на водопадите” преди, на останалите им е било за първи път;

  • по-голямата част от участниците са научили за екопътеката от познати, а гостите – от поканата;

  • 12 души не бяха чували, че 2013 е международна година на статистиката;

  • всички анкетирани са харесали инициативата и биха участвали и друг път в съвместни прояви с ТСБ – Смолян.

Вирни се горе