Над 300 ученици участваха в ИТ състезанието „Аз мога тук и сега“

Над 300 ученици участваха в ИТ състезанието „Аз мога тук и сега“

Стотици ученици, ИТ експерти и преподаватели от цялата страна участваха в седмото издание на състезанието “Аз мога тук и сега”

През уикенда в Девин се проведе седмото издание на най-мащабното национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства в България – “Аз мога – тук и сега”. Състезанието се провежда от 2010 г. насам, като тази година взеха участие повече от 300 участници от над 74 училища от общо 37 населени места в страната. Всички те имаха предизвикателството в силно конкурентни условия да демонстрират уменията си за работа с компютърни технологии и да реализират творчески проекти, съобщи news.bg.

Състезателните направления, в които учениците се състезаваха, са “Презентация”, “Видеоклипове”, “Графичен дизайн”, “Редизайн на уеб сайтове с Photoshop”, “Фотография”, “Програмиране”, “Front-end Development” и “Linux системна администрация”.

За участието в състезанието не се заплаща такса, като всички материали, лекции и дискусии са напълно безплатни, благодарение на подкрепата от приятелите на инициативата “Аз мога – тук и сега”.

Преподаватели на учениците, както и експерти в едни от най-големите ИТ компании и успешни стартъпи в България, взеха участие и бяха ментори в състезанието.

“Това, което ни мотивира да отделяме време и средства, за да организираме подобни състезания, е желанието и необходимостта на самите ученици да се изявяват. Те са във възраст, в която от ключово значение за тяхната бъдеща професионална реализация в сферата на ИТ, е да бъдат мотивирани, предизвиквани и обучавани непрекъснато.” – изтъква организаторът на мащабното състезание Кристалин Чавдаров.

“ИТ индустрията е може би най-динамично развиващата се в глобален план, тези млади хора са нейното бъдеще и е наш дълг да им предадем уменията и знанията си, които те да надграждат. Освен участие като ментори и организатори в подобни събития, нашата компания активно работи и по създаване на паралелките “Приложен програмист”, планираме партньорства с професионални гимназии и училища, включително мислим за дуално обучение в областта на ИТ.” – допълва Никола Вълчанов, съорганизатор на състезанието, ръководител на научния екип в “Програмиста АД” и преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски”.

На състезанието през тази година 16-членно жури оценяваше участниците и отличи победителите.

Сред менторите и журито бяха Никола Вълчанов (Програмиста АД), Светлин Наков (Софтуерен университет), Елена Маринова (Мусала софт), Мартин Петков (Kiwi Design), Баяр Бекир (Изпити.нет), Георги Малчев (Xplora), Костадин Башев (Уебкод), Георги Христулев (Web Direct) и др.

Вирни се горе