Близо 400 смолянчани се включиха в протеста срещу високите цени на тока

Близо 400 смолянчани се включиха в протеста срещу високите цени на тока

В протестното шествие в Смолян се включиха повече от 300 човека

Смолянчани се събраха пред Родопския драматичен театър и заявиха, че искат да живеят в държава, която не трябва да робува на чужди монополисти.

Множеството скандираше “Мафия” ,“ЕВН вън” и заяви своето желание за национализация на ЕРП-тата и премахване на всички посредници. Смолянчани попитаха и чии интереси защитава ДКЕВР – на хората или на монополистите.

Припомняме ,че митингът бе организиран от Гражданско движение “ДНЕС”.

На първия протест в сряда се събраха около 50 смолянчани,които изразиха недоволство от високите сметки за ток и протестираха срещу монопола EVN.

“Уважаеми съграждани, България се събуди, събудихме се и ние, родопчани. От името на Координационния съвет на ГД „ДНЕС” ви казвам „Добре дошли” на поредния протестен митинг в подкрепа на Националния протест срещу високите цени на тока. Първото нещо, което искам да уточня, че това е спонтанен граждански протест. Вие знаете, че той започна в Благоевград, иницииран от едно момиче в интернет пространството заради завишена сметка за ток за последния месец. И ние няма да допуснем този граждански акт да се политизира от партиите, защото докато ние делим политически страсти, политиците делят комисионни от неизгодни за нас сделки, като тези с ЕРП-тата. Защо точно ние организирахме протестите? Както казах на протестното шествие в сряда, в приемната на Движение „ДНЕС” имахме и посещения и обаждания по телефона на граждани, които питаха няма ли и ние, смоленчани, да реагираме. Затова взехме решение да организираме протеста,заяви Областният координатор на "ДНС” Ралица Данчева.

Друга основателна причина е, че Гражданско движение „ДНЕС” още от създаването си преди повече от 3 години е заложило като една от главните цели борбата с произвола на монополите. Вече две години в Народното събрание отлежава внесена Гражданското движение национална подписка от 700 000 души с искания за :

  1. Поносими цени.

  2. Прозрачно формиране на цените.

  3. Разбираеми сметки

  4. Добро качество на доставяните от монополистите услуги

  5. Държавата много по-категорично да защитава интересите на потребителите

Освен това за тези две години в приемната на „ДНЕС”- Смолян са постъпили около 100-на жалби и сигнали на граждани срещу различни монополи. Има достатъчно и срещу EVN. С много от проблемите се справихме с помощта на адвокатите на движението, други останаха неразрешени. Наскоро също има заведено дело. На днешния протестен митинг ние искаме не само да изразим недоволство от високите цени на тока, но и да заявим, че е време политиците, които ние избираме, независимо от коя партия са, да носят своята отговорност. Надяваме се също, че с вашето активно участие ще потърсим начини за справяне с възникналата ситуация. Готови сме да обсъдим всяко конкретно предложение.

Има много въпроси, на които ние, от ваше име ще търсим отговори.

  1. Защо сметките за ток за последния месец са много по-високи в сравнение с тези от същия период на миналата година, при положение, че тази зима е по-лека и температурите са по-високи? Много хора сподеиха, че са пътували по време на коледните празници, а други, че не са завишавали потреблението.

  2. Защо инкасаторите са засякли по-дълъг период от време?

  3. Кой ще ни обясни всички такси, изброени след реално изразходваната ел енергия / ако е реално изразходена / и къде отиват те?

След стойностите за дневна и нощна тарифа запачват:

Зелена енергия

Пренос през ЕПМ

Достъп до ЕПМ

Доставка висока ефективност

Невъзстановяеми разходи

Достъп до Р М

Пренос по РМ НН...... и накрая се оказва, че стойността на таксите са по-високи от стойността на тока

Каква е равносметката накрая?

Сметка на наш съгражданин

Общо потребление – 71.66 лв

Такси /измислени добавки/ – 93.37 лв

Данъчна основа – 165.03 ДДС – 33.01

Общо: – 198.04

  1. Какви точно са функциите на ДКВР и чии интереси защитава – на потребителите или на монополистите? Защо допусна през юли, миналата година, поредното увеличение на тока?

  2. Кой носи отговорност за сключените сделки с ЕРПТ-тата?

  3. Качествена ли е предлаганата от тях услуга?

  4. Може ли държавата да се намеси и как?

Сега, обаче, въпросът е има ли механизми, които да доведат до по-ниски цени на тока?

МЕХАНИЗМИ

  1. Разсекретяване на договорите с ЕРП-тата

  2. Национализация на ЕРП-тата или държавата да изкупи акции / 40 – 60 % / и по този начин да оказва влияние върху всяко едно решение, вземано от ЕРП-то.

  3. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция

  4. Определяне на един твърд период за засичане от 30 дена!

  5. Търсене на отговорност от подписалите ги лица.

А за финал оставих една простичка европейска практика – правото на избор на доставчик, защото всичко на пазара започва от потребителя!

Нас не ни интересуват политическите пристрастия и цветове / всеки има право на избор/. Нас ни интересува каква е цената на тока, кава е цената на водата, какви са цените на услугите на мобилните оператори и най-вече каква е цената на оцеляване в собствената ни държава,каза още областният координатор на движението в Смолян.

Вирни се горе