Над 300 дка ливади,стърнища и гори са опожарени през последните две седмици в смолянско

Над 300 дка ливади,стърнища и гори са опожарени през последните две седмици в смолянско

Над 300 дка ливади,стърнища и гори са опожарени през последните две седмици в смолянско,съобщиха от ОД МВР-Смолян. Затоплянето на времето през последните няколко дни създаде благоприятни условия за работа на открито, което е предпоставка за възникване на пожари в земеделските и селскостопански имоти. Това доведе до рязко увеличаване на пожарите. За последните две седмици са възникнали 8 броя пожари, при които са опожарени 335 декара ливади, стърнища и лесонепригодни площи в съседство с горския фонд.

Причина за възникване на тези пожари е небрежността и безотговорността на хората при изгаряне на сухи треви и отпадъци от горска растителност при почистване на селскостопанските площи. В тази връзка Областна дирекция на МВР “Пожарна безопасност и спасяване” Смолян напомня на гражданите:

  1. Бъдете отговорни при почистването на селскостопанските площи;

  2. Почистване на градини и ливади от суха шума и други горими отпадъци, да става чрез изнасяне на същите, а не чрез изгаряне;

  3. Забранено е паленето на огън на по-малко от 500 м. от гората и опожаряване на стърнищата, съгласно Закона за горите;

  4. За допуснат и предизвикан пожар от човешка небрежност се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар със значителни материални щети се носи отговорност според Наказателния кодекс.

Вирни се горе