Над 250 работници в Смолян протестираха срещу цените на тока за бизнеса

Над 250 работници в Смолян протестираха срещу цените на тока за бизнеса

Работници от четири структуроопределящи предприятия в Смолян излязоха днес на протест против очакваните нови цени на тока. Около двеста работници се събраха пред Областната управа в Смолян, за да изразят своето недоволство от готвените промени в цените на електроенергия за промишлеността. Работодателите са категорични, че ако се осъществи замисленото увеличение, това ще се отрази изключително негативно на бизнеса.

„Нашият отрасъл ще стане тотално неконкурентно способен на европейския и световен пазар “, категоричен бе Кирил Асенов – координатор на КРИБ за региона и един от най-големите работодатели в Смолян. Като пример посочи подписаният от него договор и на още един завод в областния град, за един голям проект на автомобилна компания. „Ние спечелихме пред конкурентите си от румънски консорциум, с по-малко от 0,3 % по-ниска цена. Ако сега ние получим това увеличение на електроенергията от 25 %, както се очаква да се случи, ние трябва да намерим начин, в следващите 5-6 години да дотираме това производство, защото сме сключили договор без да очакваме по никакъв начин, някой да вдигне цената на електроенергията. Не сме и подозирали, че някой ще си позволи да вдигне електроенергия за индустрията, защото тя е една за целия Европейски съюз“, коментира още Асенов. Според него е неразбираемо как така цената на тока в България е по скъпа от тази в Германия. „Не може да схванем, защо ЕСО и НЕК ние трябва да ги дотиране. Кой от вас не е виждал почивната станция НЕК в Пампорово, зададе въпрос Асенов, която е като един голям замък, в който светят изключително много крушки, има и персонал, който целогодишно работи, а това не може да си го позволи никой друг хотел в курорта. Във въпросната станция има ратрак, който струва поне 300 000 евро, като нов и се ползва за 100 м. писта на НЕК, за да могат служителите на ЕСО да карат ски на почваната си станция, това не си позволява никой по света. Аз претендирам, че съм обиколил поне сто зимни курорта и не съм видял никоя друга голяма енергийна компания да има скъпи хотели и скъп Ратрак. Тоест, тези хора не си реорганизират системата, а искат ние да плащаме за тези неща“, заяви на протеста Кирил Асенов. Бизнесменът бе категоричен, че ако се увеличи цената на електроенергията, ще трябва да се намалят заплати, да се съкращават работници. Той не изключи, че и някои от предприемачите ще си преосмислят инвестициите в региона.

Според зам.-областният управител Зарко Маринов е твърде прибързано това увеличение на цената за индустрията.“ Може би някои хора решиха, че ще бъде твърде неудобно да увеличат цената за битовите абонати и решиха този път да го прехвърлят върху бизнеса и индустрията, което е абсолютна грешка“, категоричен бе Маринов, който отиде при протестиращите, за да чуе техните искания. „Нашият град се крепи основно на развитието на промишлеността и проблемите в този сектор ще се отразят не само пагубно върху доходите на хората, но и след това ще мигрират. То ще се отрази пагубно въобще върху развитието и бъдещето на града“, каза още Зарко Маринов. Според него, ще се намери разумният компромис и ще се търсят вътрешните резерви в НЕК. „Абсолютно сме съгласни, че най-напред трябва да се направи ревизия, да се оптимизира структурата, не може индустрията да плаща за нереформирани производства, скъпи производства, за прищевки, за които г- н Асенов спомена. Така че той може да разчита на нашата подкрепа, на областната управа и на областният управител Недялко Славов. Ще се застъпим за техния протест, защото смятаме, че той е обоснован“, подчерта Маринов.

Протестиращите бяха категорични, че ще продължат с протестите и ако трябва ще блокират пътни артерии. „Над 2 000 работни места осигуряваме в общината, ще продължим да излизаме, докато някой чуе проблемите ни, мисля, че това правителство трябва да намери начин и сили да сложи проблема в истинската рана, а не да го прехвърля от болна на здрава глава“, заяви още Кирил Асенов.

Вирни се горе