Над 2000 ученици, учители, деца и граждани се включиха в празничното шествие в Смолян

 Над 2000 ученици, учители, деца и граждани се включиха в празничното шествие в Смолян

С внушително празнично шествие тази година в Смолян започна честването на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него включиха над 2000 ученици, учители, деца от детските градини и граждани. Шествието беше предвождано от Общинския духов оркестър под звуците на химна „Върви ,народе възродени“ и продължи до Амфитеатъра на Новия център в града. В шествието участва и новосформираният преди дни Трети ученически гвардейския отряд.

Следваха четири блока – на децата от детските градини, основните и средни училища, профилираните и професионалните гимназии и на учителите-ветерани.

В шествието се включиха кметът Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, секретарят на общината Момчил Николов, председателят на Общински съвет инж. Димитър Кръстанов, началникът на РУО Мария Семерджиева , общински съветници, представители на различни институции и много граждани. Всички те носеха български трибагреници, цветя и знамена с лика на Кирил и Методий.

Кметът Мелемов поздрави всички ученици, учители, просветни дейци и граждани на Смолян и общината по случай 24 май . „На този ден почитаме и славим светите братя Кирил и Методий – създателите на нашата азбука. Прекланяме се пред силата на словото и книжовността, съхранили през вековете устоите на нашата национална свяст. Обръщаме отново поглед към корените на вековната ни култура, сътворена с таланта на поколения българи. В националния ни календар тази дата е белязана с най-съкровени чувства на благодарност към безсмъртното дело на духовните ни водачи и с уважение към родолюбието на първоучителите.

24 май е повод за национална гордост и самочувствие, за прослава на имената на всички достойни синове и дъщери на България, градили нейната духовна история, ден и за изразяване на признателност и към съвременните просветители и творци“, посочи в празничното си слово Мелемов. Той честите празника на всички посветили професионалния си път на учителството и на техните ученици, на дейците на изкуството, културата и науката и пожела 24 май да пребъде, тъй като е най-светлия, най-жизнерадостния и най-почитания български празник.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2018 г. , които градоначалникът връчи на 29 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

За първа година община Смолян връчи награди на ученици по случай 24 май . За принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…” бяха получени 179 клипа от ученици от 1 до 7 клас. По регламент те изпълниха любимо българско стихотворение /или откъс от него/, посветено на Родината, на българската реч, на свободата.

Участниците от 8 до 12 клас изпратиха 22 есета на тема: „Кои са съвременните пазители на българското слово и писменост?“

Бяха излъчени по двама победители в двете категории, които бяха обявени за „Пазители на българското слово за 2018 г.“ и получиха плакет и парична награда от кмета Мелемов.

Това са Константин Милев , 1б клас от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”-Смолян, Любомир Капуджиев –VI ОУ “Иван Вазов”-Смолян, Маргарита Самуилова -7 клас и Божидара Николова – 10 клас и двете от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Беше връчена и награда за училище в община Смолян, което беше обявено за „Пазител на българското слово за 2018 г. Това е Шесто ОУ „Иван Вазов”-Смолян.

Програмата продължи с тържествен концерт с участието на талантите от ЦПЛР- ОДК-Смолян.

Вирни се горе