Над 120 ученика от Смолян почетоха паметта на Апостола в библиотеката

Над 120 ученика от Смолян почетоха паметта на Апостола в библиотеката

Над 120 ученика от ОУ „Иван Вазов” и СУ „Отец Паисий” почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски в Детски отдел на библиотеката. С поредица от инициативи по повод 145 години от обесването на Дякон Игнатий премина седмицата, посветена на живота и делото му, съобщиха от културната институция.

Във фоайето на отдела читателите имаха възможност да разгледат изложени снимки на Левски, на семейството му и други, които хронологично проследяват организирането на българската национална революция.

В зала „Игротека” бе експонирана богата изложба от книги и информационни табла по темата.

С мултимедийна презентация бе представен животът, трудната и опасна дейност на организатора на Българския революционен комитет, припомниха се идеалите и ценностите, за които се е борил, повтаряха се неговите крилати мисли и фрази. Малчуганите от първи „А” и „Б” клас наизпълниха вълнуващ музикално-поетичен рецитал и решаваха игрословица по темата, с която показаха отличните си знания. Изгледаха и анимационен филм за Левски.

Първокласници и четвъртокласници от СУ „Отец Паисий” четоха откъси от „Апостолът в премеждие” и „Чистият път” и участваха във викторина, подготвена от библиотекари.

С едноминутно мълчание, с ръка на сърцето и сведена глава всички почетоха паметта на революционера, идеолог и основател на Вътрешната революционна организация, българския национален герой Васил Левски.

Вирни се горе