На Васильовден именикът отец Васил Маджаров отслужи св. Литургия в Устово

На Васильовден именикът отец Васил Маджаров отслужи св. Литургия в Устово

Първият ден на годината във всички православни храмове е свързан със старозаветния празник Обрезание Господне и християнския празник Васильовден – почитаме паметта на Св.Василий Велики.

За поредна година енорийския свещеник към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово Васил Маджалов отпразнува своя имен ден, почервайки богомолци, дошли на този ден в църквата.

На празника на св. Василиева Литургия, отец Маджаров отправи молитва към Бог за здраве и благоденствие на жителите на квартала и града, на целия български народ. Осветени бяха донесените за здраве, предимно от именици петохлебия, пити и сладкиши. В края на богослужението отец Маджаров поздрави всички именици и миряни с празника и пожела 2016 година да е здрава и мирна, да има прошка и любов между хората, защото „какво е да имаме всичко, а да няма любов помежду ни…“.

Призова да се поучаваме от добродетелите и делото на Св.Василий Велики – един от тримата светилници, стълбове в християнството, заедно със св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Св. Василий Велики, архиепископ на Кесарая Кападокийска /Мала Азия/ е роден около 330 г., починал на 49 г. на 1 януари, затова на този ден се почита паметта му. Целия си живот посветил на църковното единомислие и общохристиянския мир, създал ръководство за чист живот в монашеските общежития, в редица писания разкрил големите си богословски, философски и естественонаучни познания. Съставил литургия, известна и до днес под името „Василиева литургия“.

Той е известен и като голям благодетел, организирал и създал голям за времето ки благотворителен институт.

Комплексът около новопостроения храм включва болница, страноприемница, работилница, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите, които приютявали болни и недъгави, бездомници и сираци. На св. Василий Велики принадлежи идеята да се прилага Христовия завет за любовта и прошката чрез активно милосърдие и благородство.

Вирни се горе