На третото Последование на жениха: „Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията!“

  На  третото Последование на жениха: „Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията!“

Третото Последование на жениха в смолянския катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ бе отслужено на 27 април вечерта от архиерейския наместник Негово Преосвещенство Смоленски eпиcĸoп Bиcapиoн с благословението на Пловдивския митрополит Николай. С епископа съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеник Иван Марински от храма. Помагаха иподяконите Илия, Красимир, Емил и Тодор. В молитвените църковни песнопения участваха и певци от храма.

Всяко богослужение през Страстната седмица приканва вярващите към съпричастие на страданията на Спасителя, насочват към духовно израстване чрез последните Божествени наставления и укрепва вярата във връщането на Сина Божий при второто пришествие.

В обръщението си към всички в храма епископ Висарион посочи: „Боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри! Тази вечер Последованието на жених ни припомня предателството на Юда за трийсет сребърника, призовава към покаяние по примера на блудницата. Разкаялата се грешница успяла да влезе в дома на Симон прокажения, след трапезата изляла върху Спасителя драгоценно миро, според Евангелието на Матея. С драгоценното миро искала да засвидетелства почитта си и помазала нозете Му. И Юда, бидейки човек сребролюбив, възнегодувал и попитал Господа: „Защо е това прахосване? Нали можеше това драгоценно миро да се продаде и парите да се раздадат на бедните?”. Но Христос се застъпил за нея да не пречат на доброто й намерение. Защото, изливайки върху главата Му миро, тя Го приготвила за предстоящото Му близко погребение. Възпоменанието за тая жена е установено съгласно думите на Спасителя – да се разказва по цял свят за онова, което тя извърши, подбудена от най-топла обич към Него. Кое подбуди жената грешница към това дело? Любовта и разкаянието. Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията, които ни сполетяват, и ни помилвай, защото си благ и човеколюбец! Амин!“

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе